Home Sanatate 5 modalitati eficiente sa-ti imbunatatesti somnul

5 modalitati eficiente sa-ti imbunatatesti somnul

1244
SHARE
cum sa-ti imbunatatesti somnul

Una din intrebarile esentiale la care trebuie sa ne raspundem inainte de orice este: ’de ce dormim?’. Conform teoriei adaptive sau evolutioniste, inactivitatea pe timp de noapte a animalelor este de fapt o adaptare care serveste functiei de supravietuire, prin mentinerea lor in afara oricarui pericol in momentele in care acestea sunt vulnerabile.

Teoria sugereaza ca animalele care au fost inactive in aceste perioade de vulnerabilitate au avut un avantaj fata de celelalte, nu au fost atacate sau ucise de pradatori. Aceasta strategie adaptiva a evoluat la om si este recunoscuta sub denumirea de somn.

vacante perfecte

O alta teorie care poate raspunde intrebarii „de ce dormim?” este teoria conservarii energiei, care sugereaza ca functia somnului este aceea de a reduce cererea de energie a omului, mai ales in momentele in care acesta este mai putin eficient. Conform acestei teorii, selectia naturala, lupta pentru existenta, se face prin utilizarea eficienta a energiei, iar functiile principale ale somnului sunt de a ajuta organismele in conservarea resurselor de energie.

Una dintre cele mai recente si convingatoare raspunsuri la intrebarea ‚de ce dormim?’ se bazeaza pe concluziile conform carora care somnul este corelat cu modificări in structura si organizarea a creierului.

Somnul joaca un rol critic in dezvoltarea creierului la sugari si copii mici si este ceea ce determina evolutia umana si trecerea la stadiul de adult. Acest lucru se observa si in efectul pe care somnul si privarea de somn le au asupra capacitatii oamenilor de a invata si de a efectua o mare varietate de sarcini.

Exista mai multe metode de a combate insomnia si de a creste calitatea somnului, iar in acest sens specialistii www.saltele-online.ro au intocmit o lista cu 5 modalitati eficiente prin care ne putem imbunatati somnul:

Citeste si: Cum sa alegi un scaun ergonomic?

  • Activitatea fizica – una din modalitatile sa beneficiem de un somn profund si linistit este sa fim activi pe parcursul zilei. 20-30 de minute de activitate fizica intensa cu cel putin 5-6 ore inainte de somn. Daca facem sport chiar inainte de a dormi, este posibil sa ne confruntam cu probleme de adormire, conform specialistilor.
  • Reducerea timpului petrecut in fata televizorului inainte de a dormi! Studiile confirma faptul ca orice sursa de lumina utilizata inainte de a dormi stimuleaza activitatea creierului si cauzeaza un somn mai putin calitativ. Astfel, este indicat sa nu avem televizore sau calculatoare in camera si sa alegem ca activitate de seara cititul, in detrimentul televizorului.
  • Uleiurile esentiale! Anumite mirosuri, precum cel de musetel, ylang-ylang sau levantica, activeaza starea alfa a creierului. Cateva picaturi de ulei esential dizolvate in apa si pulverizate pe lenjeria de pat ne pot imbunatati somnul si calitatea vietii. Asa cum multe studii au aratat-o, lavanda stimuleaza organismul inducand starea de relaxare si reducand activitatea sistemului nervos. Neroli este, de asemenea, utila pentru calmarea nervilor. Ea actioneaza precum un sedativ usor, tratand anxietatea, atacurile de panica, depresia si alte boli legate de stres. Proprietatile sedative fac din neroli unul din cele mai bune uleiuri esentiale pentru un somn de calitate.
  • Salteaua si pernele pe care dormim – specialistii magazinului www.saltele-online.ro spun ca o saltea si o perna potrivite inaltura tensiunea de la nivelul coloanei vertebrale, mentin o pozitie dreapta si ofera un suport ferm si confortabil. Astfel, trebuie sa ne asiguram ca salteua si perna sunt alese astfel incat sa raspunda nevoilor fiecaruia dintre noi. Doar asa ne putem bucura de un somn linistit si profund.
  • Respiratia! Respiratia ne ajuta sa reducem presiunea arteriala si ritmul batailor inimii, sa eliberam endorfine si sa ne relaxam corpul. Mecanismul pentru o respiratie buna este: inhalam timp de 5 secunde, mentinem 3 secunde si apoi expiram in 5 secunde. Repetarea acestei tehnici inainte de somn va determina schimbari si in ce priveste calitatea somnului.

Citeste si: Ce este silimarina si care sunt beneficiile ei?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.