Beneficiile nutritionale ridicate ale semintelor de in depasesc numarul celor oferite de alte cereale. Exista doua tipuri – maro si aurii, ambele la fel de bogate in nutrienti, fibre dietetice si acizi grasi esentiali Omega 3.
Pe piata se gasesc sub mai multe forme – seminte intregi, ulei din seminte de in, faina din seminte de in etc., insa tine minte ca fiecare produs are particularitatile sale.
De exemplu, nu trebuie sa incalzesti niciodata sau sa gatesti cu uleiul din seminte de in, deoarece toate uleiurile bogate in acizi grasi se deterioreaza atunci cand sunt incalzite. De asemenea, unii cercetatori spun ca ar fi bine sa-ti macini singur semintele, fiindca obtii, in acest fel, faina proaspata din seminte de in.
Citeste si: Curiozitati din lumea fascinanta a vinului
Iata 10 beneficii pe care semintele de in le au:
- Substantele prezente in semintele de in actioneaza ca niste antioxidanti, utili in prevenirea si combaterea cancerului. De asemenea, semintele de in contin lignani, care echilibreaza hormonii feminini in organism.
- Creste imunitatea organismului datorita acidului alfa linolenic si a lignanilor prezenti in semintele de in. Previne bolile inflamatorii precum artrita reumatoida, psoriazisul si lupusul.
- Sunt folosite in majoritatea programelor de dieta, deoarece pastreaza nivelul de zahar din sange sub control, iar datorita fibrelor, dau senzatia de satietate, evitand astfel consumul de calorii.
- Previn osteoporoza. Lignanii din semintele de in reduc riscul aparitiei osteoporozei.
- Reduc disfunctiile ovariene. Consumul regulat de seminte de in inhiba modificarile ciclului menstrual.
- Exista dovezi ca semintele de in, consumate zilnic, pot reduce semnificativ nivelul colesterolului, datorita acizilor grasi omega 3, a fibrelor si a lignanilor.
- Previn bolile cardiovasculare. Acizii grasi din semintele de in pot reduce tensiunea arteriala ridicata. O dieta bogata in seminte de in poate impiedica intarirea arterelor. Sunt, de asemenea, utile in tratarea batailor neregulate ale inimii.
- Ingrijirea pielii. Uleiul din seminte de in poate vindeca zonele inflamate ale pielii in cazurile de acnee, roseata si eczeme. Reteta de scrub pentru fata: se amesteca faina din seminte de in cu iaurt si miere. Se maseaza usor pe fata, timp de 10 minute, se curata apoi cu apa calda. Amestecul elimina celulele moarte ale pielii si o intinereste, lasand-o matasoasa.
- Uleiul din seminte de in trateaza parul si unghiile fragile. Cantitatile mari de acizi grasi omega 3 din semintele de in cresc elasticitatea parului, iar proprietatile antiinflamatorii reduc aparitia matretii si a eczemelor.
- Protejeaza de radiatii. Specialistii spun ca semintele de in pot avea un rol important in protejarea altor tesuturi si organe sanatoase inainte de expunerea la radiatii si reduc in mod semnificativ daunele chiar si dupa expunere.
Efecte secundare ale consumului semintelor de in: flatulenta, dureri abdominale, greata, constipatie sau diaree, balonari. Alte efecte secundare includ mancarime, eruptii cutanate si dificultati de respiratie.
Precautii. Fiind extrem de bogate in calorii, pot avea un efect laxativ daca sunt consumate in cantitati mari. Persoanele cu sindrom de intestin iritabil nu trebuie sa le consume, nici cele care sufera de convulsii.
De asemenea, femeile gravide si cele care alapteaza nu trebuie sa consume seminte de in; specialistii spun ca acestea pot provoca malformatii congenitale si avort spontan.
Surse folosite:
https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/health-benefits-of-flaxseed.html
https://www.healthbeckon.com/flax-seeds-benefits/
http://www.greenmedinfo.com/blog/flaxseeds-protect-against-radiation-exposure