Home Sanatate Degenerescenta maculara: ce este, cum o previi, cum o tratezi?

Degenerescenta maculara: ce este, cum o previi, cum o tratezi?

1638
SHARE
degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara legata de varsta (AMD) se refera la retina si apare atunci cand o parte din retina numita macula este deteriorata. Macula contine fotoreceptoare care iti permit sa citesti, sa te uiti la televizor, sa sofezi, sa cosi – orice este nevoie de o vedere precisa, concentrata pe ceva anume.

In afara maculei centrale, retina are mai putine fotoreceptoare, deci rezolutia imaginii este mai putin detaliata. Desi aceasta parte a retinei continua sa proceseze imagini din campul vizual, tesuturile afectate de degenerescenta maculara denatureaza sau ascund o parte din imaginea centrala clara pe care ochiul o transmite creierului.

vacante perfecte

In forma uscata a degenerescentei maculare – forma cea mai comuna – mici depozite galbene se dezvolta sub macula, aratand o degenerare si subtierea tesutului nervos.

Aproximativ 10% din cazurile de degenerare maculara uscata se dezvolta in forma umeda a degenerescentei maculare, in care vasele de sange cresc sub macula. Deoarece aceste vase scurg sange si lichid pe si sub retina, celulele retinei mor, provocand neclaritati, distorsiuni si pete goale in campul vizual.

Ce inseamna mai exact? Nu poti vedea detaliile, indiferent daca te uiti la ceva apropiat sau departat. In schimb, vederea periferica (laterala) va fi in continuare normala. Degenerescenta maculara este o cauza principala a pierderii vederii la persoanele de 50 de ani si peste.

Multi oameni nu isi dau seama ca au degenerescenta maculara pana cand vederea devine neclara. De aceea este important sa mergi periodic la un oftalmolog. Doctorul poate observa semnele timpurii ale degenerescentei maculare inainte de a aparea problemele de vedere.

Examenele de ochi obisnuite pot detecta semnele precoce ale bolii si pot arata daca sunt necesare teste mai ample.

Degenerescenta maculara este de doua tipuri:

uscata – cea mai comuna forma

umeda – mai putin obisnuita; trebuie sa mergi imediat la oftalmolog

Care sunt simptomele? Primul semn pe care il poti observa este o schimbare treptata sau brusca a calitatii vederii; liniile drepte apar distorsionate; zone intunecate sau neclare, care apar in centrul ochilor; in cazuri rare, apare o schimbare de perceptie a culorii vazute.

Cum o tratezi? Din pacate, in momentul de fata, nu exista nici un remediu pentru degenerescenta maculara, dar anumite tratamente pot intarzia pierderea vederii.

Inovatiile recente in tratamentul pentru degenerescenta maculara umeda pot opri sau incetini progresia modificarilor retiniene. Suplimentele nutritive specifice pot scadea probabilitatea degenerarii maculare precoce sa devina mai severa.

Consulta medicul inainte de a lua orice suplimente. Unele pot avea efecte secundare daunatoare, mai ales in cazul dozelor mari.

Stilul de viata influenteaza in vreun fel? Da. Cercetatorii au descoperit legaturi intre degenerescenta maculara si stilul de viata. Poti reduce riscul de aparitie a degenerescentei maculare sau s-o incetinesti astfel:

  • evita fumatul
  • fa sport regulat
  • mentine-ti tensiunea arteriala normala si nivelul de colesterol
  • alege o dieta sanatoasa, bogata in legume, fructe si peste gras

Surse folosite:

https://www.aao.org/eye-health/diseases/amd-macular-degeneration

http://www.webmd.com/eye-health

https://nei.nih.gov/health/maculardegen/armd_facts

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.