Home Sanatate Topul alimentelor care scad presiunea arteriala

Topul alimentelor care scad presiunea arteriala

2918
SHARE
presiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala poate provoca leziuni vasculare care conduc la boli de inima, boli de rinichi, accident vascular cerebral si alte probleme. Iata ce alimente pot scadea presiunea arteriala:

  • Legumele, in special cele verzi, bogate in potasiu, precum salata verde, ardeiul gras, verdeata, varza, spanac, varza kale. Conservele de legume contin adesea sodiu. De asemenea, poti amesteca aceste legume cu banane si lapte pentru un suc verde dulce si sanatos.
  • Fructele de padure, in special afinele, sunt bogate in compusi naturali numiti flavonoizi. Un studiu a aratat ca acesti compusi ar putea preveni hipertensiunea arteriala si ar putea ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Afinele, zmeura si capsunile sunt usor de adaugat la dieta ta. Poti sa le amesteci dimineata cu cereale sau poti sa le pastrezi la congelator pentru un desert rapid si sanatos.
  • Sfecla rosie poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Cercetatorii au constatat, de asemenea, ca nitratii din sucul de sfecla au redus tensiunea arteriala a participantilor la studiu in doar 24 de ore. Poti sa o bagi in storcator si sa obtii suc, sa o gatesti sau sa o mananci asa, ca atare.
  • Laptele degresat este o sursa excelenta de calciu si are un continut scazut de grasimi. Acestea sunt elemente importante pentru scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, poti opta pentru iaurt daca nu-ti place laptele. Potrivit American Heart Association, femeile care au mancat cinci sau mai multe portii de iaurt pe saptamana au prezentat o reducere cu 20% a riscului de a dezvolta hipertensiune arteriala.
  • Faina de ovaz este excelenta pentru hipertensivi. Poate fi combinata cu lapte, iaurt si fructe de padure pentru un mic dejun consistent.
  • Alimentele bogate in potasiu sunt mai bune decat suplimentele cu potasiu. O poti combina si cu cereale.
  • Pestele este o sursa importanta de proteine. Macroul si somonul sunt bogati in acizi grasi omega-3, care pot reduce tensiunea arteriala, pot reduce inflamatia si pot determina scaderea trigliceridelor. In plus, pastravul contine vitamina D.
  • Semintele fara sare sunt bogate in potasiu, magneziu si alte minerale cunoscute pentru reducerea tensiunii arteriale: seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac etc.
  • Usturoiul si ceapa pot ajuta la reducerea presiunii arteriale.
  • Incorporarea ierburilor aromate si a mirodeniilor in dieta zilnica te poate ajuta sa reduci aportul de sare: busuioc, scortisoara, cimbru, rozmarin.
  • Un studiu din 2015 a aratat ca ciocolata neagra (cel putin 60% cacao) este asociata cu un risc mai scazut al bolilor cardiovasculare.
  • Uleiul de masline folosit in salate este excelent. De exemplu, salata de rosii cu ulei de masline si ceapa.
  • O singura portie de fistic pe zi ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
  • Sucul din rodii este sanatos si eficient in reducerea presiunii arteriale. La fel si mango sau caisele, grapefruitul roz, ciresele.

Surse folosite: 1, 2, 3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.