Home Calatorii 5 destinatii pentru mini-vacanta de 1 Decembrie

5 destinatii pentru mini-vacanta de 1 Decembrie

2300
SHARE
city break 1 decembrie venetia
(C) Nnm.me

Anul acesta, 1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei – pica intr-o zi de vineri. Insa joi, 30 noiembrie, este Sf. Andrei. Ambele libere, plus week-end-ul. Asta inseamna ca vei avea la dispozitie 4 zile de hoinarit, echivalentul unui city break. Iata 5 destinatii pe care ai putea sa le iei in considerare:

  • Praga. Sunt mai putin de 3 ore de zbor pana la Praga, ceea ce inseamna ca ai timp berechet sa vezi cate ceva din frumusetea orasului. Coloristica si stilurile arhitecturale sunt cele care dau un farmec aparte orasului. Plus contrastul dintre medieval si modern. Orasul Nou si Orasul Vechi, Podul Carol, construit in 1357, cu cele 30 de statui-sfinti in contrast cu Casa care danseaza, construita in 1996 si a carei structura din sticla si otel chiar iti da senzatia ca un cuplu danseaza. Apoi cartierul Mala Strana, cu bisericile si casele sale aristocratice, Teatrul National, perioadele petrecute aici de Mozart si Franz Kafka, fiecare lasandu-si amprenta in istorie, unul cu opera ”Don Giovanni”, celalalt cu labirintul administrativ din ”Procesul”. Primaria, vechiul Turn al Pulberii, Ceasul Astronomic, dar si tiglele rosii de pe acoperisuri si galbenul fatadelor, iata doar cateva aspecte din Praga cea Fermecata, pe care o poti vizita in 4 zile.
  • Barcelona. Cu siguranta cea mai frumoasa descriere a Barcelonei ii apartine lui Picasso, atunci cand… ”desenam culoarea amintirii sale, a vocii ei ca un curcubeu.”, ”de la mirosul de peste, de pepeni verzi, de fum de trabuc, de scoici si de busuioc, la momentul tarziu, pe la doua jumatate sau trei noaptea, pe plaja din Barcelona in ajun de Sf. Ion, infasurat intr-un cearsaf de matase”. Operele lui Gaudi, La Rambla, cartierul Gotic si Raval, Barceloneta, Casa Padellas, Palatul Regal, Casa Figueras, Piata St. Josep de la Boqueria, construita in 1840 pe ruinele unei manastiri carmelite, funicularul din Montjuic, structura futurista a cladirii World Trade Center, iata contrastele despre care spunea Picasso. Un amalgam de idei, de constructii, de culori. Barcelona este perfecta pentru un city break. barcelona city break
  • Venetia, un oras nobil si unic. Ce poti face 4 zile aici? Ia un vaporetto sau o gondola si strabate Canal Grande, priveste o parte din magia Venetiei si savureaza un gelato sau mai multe, doar e patria inghetatei. Piata San Marco este o experienta in sine: Bazilica di San Marco, Palatul Dogilor si Torre dell’Orologio, turnul cu ceas, construit intre anii 1496 si 1506, cu maurii care bat ora exacta, fiind unele dintre atractiile principale ale orasului. Vezi atelierele in care se face sticla de Murano, rataceste-te pe strazile de pe insula Burano, apoi mergi la galeriile de arta si urmareste indeaproape lucrarile lui Bellini, Titian, Tintoretto, Veronese si Canaletto. Nu uita si de edificiile gotice, in special Casa de aur, bijuteria arhitecturii gotice venetiene, numele datorandu-se faptului ca a avut peretii auriti. Rasfata-te cu uimitoarea bucatarie italiana si bauturile delicioase.
  • Sankt Petersburg. Cine si-ar fi imaginat ca in urma cu doar trei secole (de existenta, spre deosebire de mileniile… Romei, Venetiei, Parisului), Sankt Petersburg era o regiune pustie, stearpa, aflata langa Marea Baltica rece si respingatoare? Si cu toate acestea, farmecul orasului sta in arhitectura sa, in stil european – clasica, baroca si roccoco, in 1713 devenind capitala Rusiei. O zi n-ar fi suficienta sa explorezi intregul Muzeu Ermitaj, situat in centrul orasului; aici poti vedea capodopere (peste 60.000 de piese in 1000 de sali) semnate de mari artisti ai lumii – Leonardo Da Vinci, Rembrandt, Picasso, Rubens, Matisse, Paul Gauguin si nu numai. Strabate Nevski Prospekt, artera principala a orasului, cu zeci de magazine, cafenele, restaurante, terase. Apoi palatul Vorontsov, Catedrala Kazan, Catedrala Invierii (o replica a celei de la Kremlin), catedrala Sf. Isac, manastirea Smolny, cladirea Amiralitatii, Gradina de Vara si Palatul de vara, Muzeul Rusiei, Muzeul Votcii, Palatul Yusupov, unde a fost asasinat Rasputin. Istorie, mister si arta. Asta ofera Sankt Petersburg, un oras pe care tarul Petru cel Mare l-ar fi vrut un al doilea Amsterdam. Daca a reusit, ramane ca tu sa descoperi asta.
  • Stiai ca… centrul istoric al Vienei este pe lista patrimoniului mondial UNESCO datorita arhitecturii sale? Mergi in Piata centrala Stephansplatz si vei vedea alternarea dintre cladirile contemporane si cele vechi, istorice. Nou si vechi deopotriva, un oras absolut fermecator. Apoi mergi la Opera din Viena. Se stie, vienezii sunt innebuniti dupa muzica. Asculta Orchestra Filarmonica din Viena, celebra pe plan mondial. Viziteaza Palatul Schonbrunn, apoi vezi intregul oras din turnul catedralei Sf. Stefan, dar si cladirea Parlamentului, de inspiratie greaca – colonada sprijinita de cariatide la fel ca Erechteionul de pe Acropole, statui, basoreliefuri, fantana Atena, inconjurata de reprezentarea Virtutilor si ale Marilor Rauri, dar si Palatul Hofburg din inima Vienei, prima casa a habsburgilor, cu 18 cladiri si 19 curti interioare, biserici, capele, muzee, colectii de carti – practic un oras in sine, un oras intr-un alt oras. Dar asta nu-i tot. Viena este mereu surprinzatoare si, ori de cate ori ai vedea-o, ai sa descoperi ca tot ti-a mai ramas ceva de vazut. Si ai sa-ti doresti sa o vezi iar si iar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.