Glutenul se refera la proteinele din anumite cereale. Desi se spune ca glutenul adevarat este cel din grau, se pare ca poate fi gasit si in alte cereale – orz, secara. Dar nu toate cerealele contin gluten.
Sorgul, meiul, orezul brun, hrisca, orezul salbatic, quinoa nu contin gluten.
Ovazul este, de asemenea, fara gluten, dar specialistii cred ca poate fi contaminat in timpul procesarii. Glutenul mai poate aparea, de asemenea, ca ingredient in: malt de orz, supa de pui, otet din malt, dressing-uri pentru salate, burgeri, sos de soia, condimente si amestecuri de condimente, supa cu fidea. Din fericire, ai cu ce sa le inlocuiesti.
Sunt o multime de produse care nu contin gluten: fructe si legume, fasole, seminte, leguminoase, nuci, cartofi, oua, lactate, uleiuri si oteturi, porumb, orez, peste, carne de vita si pui, fructe de mare. Iar daca mananci la restaurant, anunta ospatarul sau bucatarul ca ai intoleranta la gluten. Evita produsele prajite, anumite sosuri sau orice altceva care a fost prajit in aceeasi cratita cu un aliment care contine gluten.
Glutenul este rau doar pentru anumite persoane. Acestea sunt sensibile la gluten sau intolerante la gluten, ceea ce inseamna ca organismele lor produc un raspuns imun anormal atunci cand glutenul se descompune in timpul digestiei.
Cea mai cunoscuta forma de intoleranta la gluten este boala celiaca, boala care afecteaza una din 141 de persoane din Statele Unite, potrivit Departamentului de Sanatate si Servicii Umane al SUA. Cand o persoana are boala celiaca si consuma gluten, se declanseaza un raspuns imun care ii afecteaza intestinele, impiedicandu-le sa absoarba substantele nutritive vitale. Tulburarea gastrointestinala cronica numita sindromul intestinului iritabil este o alta afectiune generata de gluten.
Sindromul intestinului iritabil afecteaza intre 7 si 20% dintre adulti in Statele Unite, potrivit unui articol publicat in revista Gastroenterologie & Hepatologie.
Glutenul poate provoca balonare, crampe si/sau diaree. Pe de alta parte, dupa consumarea glutenului, pacientii cu sensibilitate la gluten pot avea multe simptome de boala celiaca, cum ar fi diaree, oboseala si dureri articulare, dar nu par a avea leziuni intestinale; aceste simptome datorandu-se digestiei slabe.
In cazurile de intoleranta la gluten, medicii recomanda, de obicei, o dieta fara gluten. Pacientii trebuie sa evite sa manance alimente si ingrediente care contin gluten, inclusiv paine, bere, cartofi prajiti, paste fainoase, salata, sos de soia si chiar si cateva supe. Specialistii mai spun ca folosirea alimentelor fara gluten poate afecta organismul in mai multe feluri. De exemplu, poate afecta scaderea in greutate.
Restrictiile alimentare asociate cu un stil de viata fara gluten pot ajuta unele persoane sa piarda in greutate, mai ales atunci cand amidonul este inlocuit cu optiuni mai sanatoase, cum ar fi quinoa, care nu contine gluten. Dar, poate, de asemenea, sa produca efectul invers: consumul prea mare de alimente fara gluten poate duce la cresterea in greutate, cred specialistii. Dar lipsa glutenului poate cauza si deficiente nutritive. Multe cereale integrale sunt bogate in vitamine si minerale, cum ar fi vitaminele B si D, fierul si fibrele.
Doctorii spun ca o dieta fara gluten este posibila daca este urmata cu atentie. Pe de alta parte, unele cercetari sugereaza ca o dieta fara gluten poate afecta, de asemenea, functia cognitiva. Conform acestora, nivelurile ridicate ale zaharului din sange pot avea un impact negativ asupra structurii creierului, fiind legate de declinul cognitiv si de dezvoltarea bolii Alzheimer. In plus, studiile sugereaza ca aportul ridicat de carbohidrati este legat de nivelurile crescute de glucoza din sange. Cu toate acestea, tot specialistii spun ca trebuie facute mai multe cercetari pentru a intelege cu adevarat impactul glutenului asupra creierului.