Home Sanatate Vascul – instalat la inaltime, dar cu actiune profunda

Vascul – instalat la inaltime, dar cu actiune profunda

2915
SHARE
vasc

Exista o planta care iese in evidenta in sezonul rece, iar aceasta este vascul. Vascul isi face aparitia in majoritatea targurilor de Craciun si a fost dintotdeauna considerat deosebit.

Daca ai auzit de Asterix si de benzile desenate, stii probabil ca vascul intra in compozitia legendarei bauturi magice care te facea invincibil. De asemenea, stii ca acesta trebuie taiat cu o secera de aur. Parca vascul are nevoie de un „tratament special„.

vacante perfecte

Am inceput sa studiem vascul si am aflat ca bobitele acestei plante trebuie sa fie mai intai consumate de o pasare, pecum o gaita sau un sturz de vasc. Pentru semintele multor plante aceasta ar insemna sfarsitul, dar nu si pentru cele de vasc. In interiorul bobitei se afla mai multi embrioni verzui, care nu trebuie sa ajunga sa se usuce si de aceea nu trec printr-o perioada de repaus propriu-zisa. Asta suna precum personajul Iona, care a trebuit sa stea un timp in pantecele chitului, pentru a fi pregatit pentru misiunea sa.

Vascul nu atinge niciodata pamantul si este normal sa se lase transportat prin aer de pasari. Cand gainatul pasarii in care sunt inclusi embrionii de vasc aterizeaza pe o creanga se poate constata ca aceasta este calea cea mai buna. Vascul apare mai frecvent in orase decat la tara si, de asemenea, este mai frecvent acolo unde aerul este mai poluat.

Din semintele de vasc se iveste mai intai un vrej, care se infige in coaja copacului gazda si formeaza radacini care ajung in vasele lemnoase ale copacului.

Vascul nu-si trage niciodata apa si sarurile minerale din sol, ci lasa acest lucru in seama copacului. In primii ani, vascul creste in sus, ramificandu-se in forma de V, iar incepand cu al treilea an forma sa incepe sa se schimbe, formand o tufa. Asa este descrisa cresterea vascului de catre Markus Sommer in cartea „Plante medicinale, de la remedii naturiste la medicina

La inceputul secolului al-XX-lea, Rudolf Steiner recomanda folosirea vascului pentru realizarea unui leac impotriva cancerului. De atunci, au fost incercate diferite metode de preparare a unui astfel de remediu. Despre nicio alta planta nu s-au scris atat de multe lucrari stiintifice.

In cartea Die Mistel in der Onkologie, aparuta in anul 2003, au fost enumerate 3800 de articole care cuprind rezultate ale cercetarilor asupra vascului. Multe dintre aceste cercetari au indicat o actiune antitumorala si au argumentat ca extractele de vasc pot atenua efectele adverse ale chimioterapiei, cu toate ca in unele experimente chiar au impulsionat actiunea acestora.

In ultimii ani s-au obtinut mari succese in terapia cancerului prin realizarea de medicamente care inhiba formarea vaselor de sange de care au nevoie tumorile care se dezvolta pentru a-si procura substante nutritive si oxigen, asa cum vascul se conecteaza la vasele lemnoase ale copacului pe care creste. Acestea sunt mentionate si in cartea Angiogenesehemmung durch Iscucine, publicata in 2010.

Vascul este utilizat in diverse moduti pentru a trata bolnavii. Se pot injecta extracte concentrate de vasc direct in tumori si metastaze, ceea ce poate duce la distrugerea totala sau cel putin partiala a tumorii.

Desi exista foarte multe rezultate ale cercetarilor cu privire la vasc si la utilizarile sale, multe aspecte mai trebuie studiate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.