Perioada sarbatorilor de Craciun aduce cu sine multe lucruri pozitive. Oamenii sunt mai optimisti, mai veseli, trec mai usor peste lucrurile negative care le-au marcat anul. De sarbatori petrecem mai mult timp alaturi de prieteni si familie, acordam mai mult timp odihnei si ne bucuram de traditii care ne scot din obisnuitul zilelor de peste an.
Cu toate acestea, perioada Craciunului aduce cu sine si ingrijorarea in ceea ce priveste greutatea corporala, in principal din cauza schimbarilor bruste ale dietei.
Desi suntem constienti ca ingeram mai multe calorii decat organismul nostru are nevoie, cu greu ne putem abtine de la mancarurile traditionale. Pentru unele dintre aceste delicii culinare este si singura perioada din an in care le putem savura cu adevarat.
Coroborata cu inactivitatea fizica si consumul de alcool, cantitatea mare de calorii din alimentatie conduce la cresterea in greutate, care pentru unele dintre noi, strica toate eforturile depuse de-a lungul anului.
Din acest motiv, inainte de a incepe sarbatoarea Craciunului, este bine sa cunosti aceste sfaturi care te pot ajuta sa previi luarea in greutate. Iata ce poti face ca sa nu te ingrasi de Craciun!
Planifica-ti mesele de Craciun!
Asa cum am mentionat mai sus, Craciunul inseamna traditie si este perioada din an in care consumul de carne, dulciuri si alcool creste considerabil. Pentru a te bucura de acestea, dar a-ti pastra si greutatea, incearca sa-ti planifici mesele din zilele de Craciun in avans.
Noteaza-ti pe o foaie ce vei manca la mic dejun, pranz si cina, incluzand la fiecare masa cate un mic deliciu de Craciun. Adauga in prima parte a zilei alimentele bogate in carbohidrati si lasa pentru a doua parte fibrele si proteinele.
De exemplu, daca vei avea de Craciun cozonac, salata Boeuf, sarmale, friptura de porc, alte preparate de porc, le vei ordona astfel: la mic dejun poti manca o felie de cozonac alaturi de un ceai/cafea si un fruct, la pranz poti manca 4-5 sarmale (fara smantana si paine sau cu o felie de paine neagra pregatita in casa) si osupa, iar la cina poti manca o friptura de porc cu salata bogata (salata verde, castraveti, ardei, rosii, ridichi, patrunjel, ceapa).
Incearca sa diversifici si sa nu mananci in fiecare zi acelasi lucru. De exemplu, daca la pranzul din prima zi de Craciun ai ales sarmale, a doua zi poti manca putina salata Boeuf, iar la cina o bucata de carne cu salata sau cu muraturi. La cina renunta in totalitate la paine si adauga intotdeauna o salata.
Mananca moderat!
Avem obiceiul de Craciun sa pierdem controlul asupra cantitatii de alimente pe care o mancam. Nu-ti interzicem sa mananci preparatele traditionale, ci doar sa mananci o cantitate mai mica. Cand vorbim despre salata Boeuf, de exemplu, masoara 2 linguri (aproximativ o ceasca) si savureaza-le la masa de pranz. Iti recomandam sa nu lasi pentru cina aceasta salata, deoarece maioneza are multe grasimi si, respectiv, calorii. Sarmalele sa fie in numar de 4-5 la masa de pranz (in alta zi decat cea in care mananci salata Boeuf) si, de preferat, savurate fara paine si smantana.
Nu sari peste mesele principale!
Multi fac greseli in ceea ce priveste mesele. Numai daca in mod obisnuit nu mananci trei mese, poti functiona pe acelasi program. Daca, insa, iei trei mese principale pe zi, in zilele de Craciun urmeaza acelasi program. Sa sari peste o masa inseamna sa-ti stresezi organismul, iar acesta va depune grasime din singurele mese pe care le iei.
Cel mai des renuntam la mic dejun si mancam la cina mai mult. Dar cina trebuie sa fie cel mai putin incarcata. La cina este obligatoriu sa introducem cat mai multe fibre. Daca la pranz mai sarim peste salata (desi ar fi de preferat sa nu sarim), la cina salata are un rol crucial.
Inlocuieste bauturile carbogazoase cu sucuri naturale!
Nu distruge dieta alimentara consumand bauturi pline de zahar si calorii! cauta alternative sanatoase, caci sunt o multime!
Ca sa-ti fie mai usor sa treci peste perioada Craciunul fara kilograme in plus, planifica-ti sa bei 6-8 pahare de apa in fiecare zi. Aceasta te va ajuta sa depasesti anxietatea si sa sustii procesul de curatare al organismului.
Poti bea un pahar de vin rosu la cina. Acesta are efect bun asupra organismului, daca este consumat in cantitati mici.
Pregateste limonade cu miere si smoothie-uri din portocale cu banana, kiwi si alte fructe de sezon. Renunta la sucurile asa zis naturale din comert. Pregatindu-le acasa stii sigur ca sucul tau contine nutrienti, ci nu extracte sau arome.
Ramai activa!
Chiar daca nu esti prea activa de obicei, in aceasta perioada corpul tau trebuie sustinut. Dupa masa de pranz, iesi la o plimbare de 30 de minute, ca sa sustii digestia. Stim ca este frig, dar nu uita de obiectivul tau de a-ti pastra greutatea.
Daca ai abonament la sala, majoritatea salilor sunt deschise in a doua zi de Craciun, asa ca nu ezita sa faci un antrenament.
Chiar si acasa te poti antrena, urmareste un program de antrenament online si include in fiecare zi cateva miscari, pentru a-ti sustine organismul sa functioneze normal.
Daca vei adopta aceste sfaturi, nu vei avea nevoie de niciun supliment alimentar pentru mentinerea sanatatii ficatului :D.
Iata si cateva exemple de meniu de Craciun, care te vor ajuta sa ramai la greutatea dinaintea sarbatorilor:
Varianta 1 meniu de Craciun
Incepe ziua cu un pahar cu apa in care ai stors o jumatate de lamaie.
Dejun: o cafea neagra (sau cu putin lapte) + o felie de cozonac + 1 iaurt.
Gustare 1: o portocala
Pranz: ciorba de legume cu carne (aprox o cana ca si cantitate) + 4 sarmale cu ardei iute (fara paine sau smanatana) + o rondea de orez expandat/grau expandat
Cina: salata verde cu legume + o bucata carne de porc (poate fi la gratar, la cuptor sau poate fi o bucata de toba traditionala). Fara paine. Poti bea un pahar de vin.
Bea 6-8 pahare de apa pe parcursul zilei.
Renunta la orice dulce pe parcursul zilei.
Varianta 2 meniu de Craciun
Incepe ziua cu un pahar cu apa in care ai stors o jumatate de lamaie.
Dejun: 2 patratele de prajitura facuta in casa sau o felie de tort + 1 cafea neagra.
Gustare 1: o banana sau un suc natural din portocale cu banana.
Pranz: 2 linguri de salata Boeuf, cateva masline, o bucata de carne (cat podul palmei ca dimensiune) + 1+2 muraturi. Totul fara paine. Poti manca o rondea de grau expandat/ orez expandat.
Cina: 4 sarmale cu ardei iute sau murat + o rondea de grau/orez expandat. Fara paine si fara smantana. Poti bea un pahar de vin.
Bea 6-8 pahare de apa pe parcursul zilei.
Renunta la orice dulce pe parcursul zilei.
Varianta 3 de meniu de Craciun
Incepe ziua cu un pahar cu apa in care ai stors o jumatate de lamaie.
Dejun: 1 felie de toba + 1 felie lebar de casa, 1 ardei gras, cateva masline, 2 rosii cherry, o felie grau/ orez expandat.
Gustare: o mandarina
Pranz: 1 carnat de casa (nu mai lung de 10 cm) + 1 muratura + 3 sarmale cu ardei iute/murat. Fara paine, fara smantana. Poti manca o rondea de grau/ orez expandat.
Cina: o salata din salata verde, ridichi, patrunjel, castravete, ardei gras + un copanel de pui. Fara paine. Poti bea un pahar de vin.
Bea 6-8 pahare de apa pe parcursul zilei.
Renunta la orice dulce pe parcursul zilei.
Dupa cum poti observa, iti recomandam dulciuri facute in casa. Suntem siguri ca, organizandu-te pe hartie, vei reusi sa nu mananci in fiecare zi aceleasi preparate, nu vei manca in cantitati mari, vei reusi sa renunti la orice bautura dulce din comert si vei avea ocazia sa savurezi din fiecare mancare traditionala de Craciun.
Asadar, regulile principale:
- organizare pe hartie
- nu sari peste mese
- cat mai putini carbohidrati, pe care ii vei introduce la micul dejun.
- cina sa aiba neaparat o salata si o proteina din carne.
- apa
- odihna
- fara paine
- sa ai in frigider legume proaspete si salata, pe care sa le incluzi in mesele tale.