Cand vorbim despre constipatie, ne referim cel mai adesea la o alimentatie deficitara sau anumite afectiuni genetice. In realitate, insa, constipatia poate avea mult mai multe cauze, unele dintre ele extrem de surprinzatoare. In acest articol iti vom dezvalui un numar de 8 factori care favorizeaza aparitia constipatiei.
Atunci cand vine vorba de tratamentul constipatiei, este fundamental sa definim daca este vorba despre o constipatie acuta, cauzata de o situatie temporara, sau este vorba despre o constipatie cronica, instalata de multi ani.
In cazul constipatiei acute, cateva remedii naturale se pot dovedi eficiente din prima zi de administrare:
- seminte de chia
- seminte de in
- prune uscate
- kiwi
- mere cu coaja
- psyllium
Ce favorizeaza aparitia constipatiei cronice?
Daca suferim de constipatie cronica, trebuie sa identificam care este cauza aparitiei acesteia in cazul nostru. Intre factorii care favorizeaza aparitia constipatiei enumeram:
- Starile de stres si nervii
Cand suntem stresati sau avem o stare emotionala negativa careia incercam din rasputeri sa-i facem fata, sistemul nostru nervos se modifica si are o influenta negativa asupra intregului nostru organism.
In acest caz, solutia nu sunt suplimentele alimentare laxative, ci eliminarea stresului din viata noastra si redobandirea echilibrului emotional.
Ne putem regasi echilibrul mergand la clasele de yoga sau pilates, citind sau meditand, concomitent cu adoptarea unui stil alimentar echilibrat, bogat in fructe si legume crude.
De asemenea, ne pot sustine in regasirea echilibrului si ceaiurile din plante, precum cel de musetel, tei sau valeriana.
2. Lipsa proteinelor din dieta
Este cunoscut faptul ca o dieta bogata in carbohidrati, dar saraca in proteine, este una dintre cauzele instalarii constipatiei. Iar acest lucru se intampla chiar daca avem un consum normal de fibre.
Solutia in acest caz este sa identifici surse bune de proteine, de o buna calitate, care sa contribuie la functionarea sistemului digestiv.
Legumele si leguminoasele (ciuperci, fasole verde), fructele uscate, semintele, cerealele integrale contin proteine si pot fi incluse cu succes intr-o alimentatie echilibrata. Iar daca nu esti vegetariana, atunci carnea slaba, din surse sigure, este o alegere potrivita pentru a combate constipatia.
3. Consumi prea multa carne
Daca te afli la cealalta extrema in ce priveste consumul de proteine animale, din nou poate aparea constipatia.
Dietele bogate in proteine (carne grea, carnati) si grasimi rele inflameaza intestinul si favorizeaza aparitia constipatiei.
Citeste si: Simptome ale sindromului intestinului permeabil, pe care nu trebuie sa le ignori
4. Deshidratarea
O cantitate prea mica de apa in organism poate conduce la aparitia multor afectiuni, printre care si constipatia.
Pentru eliminarea scaunului, corpul nostru are nevoie de o anumita hidratare. Asa ca, daca in mod normal scaunul apare sub forma de bile compacte, poti lua in considerare deshidratarea ca fiind cauza aparitiei constipatiei.
5. Nivel ridicat de estrogeni
Nivelurile hormonale de estrogeni pot fi o cauza a constipatiei cronice in cazul femeilor.
Daca inaintea menstruatiei si in perioada de ciclu, scaunul tau este normal, iar in apara perioadei ai probleme cu constipatia, poti deduce ca nivelul estrogenilor este o cauza. Asta deoarece in perioada de menstruatie nivelul estrogenilor este mai redus, deci nu influenteaza negativ aparitia scaunului.
6. Sedentarismul
Lipsa exercitiului fizic apare pe lista multor cauze ale afectiunilor, iar constipatia nu face exceptie. Sedentarismul afecteaza miscarile peristaltice intr-un mod negativ.
Astfel, daca nu desfasori constant o activitate fizica, este timpul sa o treci pe lista ta de obiective.
7. Consumul excesiv de laxative si medicamente
Laxativele si unele medicamente au efect iritant si distrug flora bacteriana a intestinelor noastre.
Ori de cate ori este posibil, trebuie sa inlocuim medicatia cu remedii naturale. Pentru a evita consumul de medicamente este necesar sa ai constant o dieta echilibrata, sa faci sport macar de 2 ori de saptamana si sa te hidratezi cu apa corespunzator.
8. Ficat slab
Atunci cand ficatul tau nu functioneaza normal din diferite motive, sarurile biliare sarace impiedica functionarea normala a intestinelor.
Sucul de lamaie si putin ulei de masline si anghinarea pot contribui la functionarea corecta a intestinelor.
De asemenea, in cazul constipatiei cronice poti efectua, la indicatiile medicului, si clisme.
Citeste si: 10 beneficii dovedite ale resveratrolului