153 de secunde porneste de la povestea uneia dintre surpavietuitoarele tragediei, Tedy Ursuleanu, si dezvolta un eseu vizual cu privire la o generatie aflata in blocaj. Spectacolul studiaza contextul si dinamica individuala si de grup intr-o situatie de criza colectiva.
Proiectul, o initiativa a regizoarei Ioana Paun, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National si realizat in parteneriat cu ARCUB, va fi prezentat pe 27 si 28 octombrie, de la ora 19:30, la Centrul National al Dansului din Bucuresti.
In urma unei documentari complexe – care a adunat marturii ale supravietuitorilor, informatii din presa opinii ale unor sociologi si psihologi sau date legate de alte catastrofe internationale -, spectacolul 153 de secunde porneste de la povestea supravietuitoarei Tedy Ursuleanu.
Rolul protagonistei este interpretat de actrita Denisse Moise, in varsta de 27 de ani. Absolventa a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si specializata in arhitectura la Universitatea din Birmingham, Denisse a realizat proiecte cu mesaj socio-politic atat in teatru – spectacole precum “Miracolul de la Cluj” sau “De fapt eram eu”, cat si in film – chiar de la debutul sau, in “Cateva conversatii despre o fata foarte inalta”.
Performata fara nicio forma de violenta grafica, povestea inspirata de Tedy Ursuleanu este o expresie puternica in relatia sistem-individ-grup.
Citeste si: Luviane Atelier lanseaza REVERIE
Cu un arc afectiv complex, cu transformari treptate si radicale, cu stari emotionale si ganduri paradoxale, protagonista reprezinta un permanent apel la confruntarea cu frica.
“Nu este un spectacol care sa expuna publicul in mod explicit la accidentul din Colectiv. Lumea cunoaste mai tot ce tine de incendiu si de consecintele lui. Vrem sa facem urmatorul pas, spre intelegerea schimbarii, a posibilitatii ei, a mostenirilor culturale sistemice care ne mentin resemnarea“, spune Ioana Paun, initiatoarea si coordonatoarea acestui proiect.
La randul sau personaj principal in spectacolul regizat de Ioana Paun, sistemul devine o constructie abstracta, dar 1-1, raportata la dimensiunile containerului care era amplasat la intrarea in clublul Colectiv si care a fost cauza blocajului din timpul incendiului.
Containerul are o voce proprie, care se insereaza repetitiv in poveste si care construieste conditia si contextul mental care domina realitatea tinerilor din Romania – fix si totusi avid de schimbare.
Format dintr-un grup de 15 actori, personajul colectiv, cel de-al treilea element central al acestui spectacol, produce, prin actiuni repetitive, o continua stare de miscare, evocand senzatia de conexiune dar si de instabilitate.
153 de secunde va fi prezentat pe 27 si 28 octombrie, de la ora 19.30, la Centrul National al Dansului din Bucuresti.
Biletele costa 35 de lei – pret intreg, respectiv 20 de lei – pret redus. Biletele se gasesc online la www.cndb.ro/spectacole/153-de-secunde. Proiectul este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National si ARCUB si co-produs de CNDB.
Regia: Ioana Paun
Scenografia: Catalin Rulea
Documentare: Laura Stefanut, Smaranda Nicolau
Scenariu: Svetlana Carstean
Coloana sonora: Sillyconductor
Miscare: Andreea David
Performeri: Irina Artenii, Andrei Catalin, Claudia Chiras, Sorin Dobrin, Lorena Luchian, Alice Mihalache, Denisse Moise, Cristina Negucioiu, Ana Maria Pop, Ingrid Robu, Adina Raducan, Amelia Stuparu, Teodora Tudose, Octavian Voina
Voce: Bogdan Dumitrache
Compozitie muzicala speciala: Diana Miron
Producatoare: Biatrice Cozmolici
Video: Razvan Leucea
Comunicare: Evantia Barca
Artista asociata: Nicoleta Lefter