Home Lifestyle Cele mai apreciate 5 retete de pizza in Italia

Cele mai apreciate 5 retete de pizza in Italia

1400
SHARE
cea mai buna reteta de pizza

Mancarea italiana este renumita pentru savoare, prospetime, dar mai ales pentru simplitatea ei. Fie ca vorbim despre o salata cu fructe de mare, o frittata vegetariana, o portie de spaghete sau o pizza, toate creatiile culinare italienesti sunt iubite peste tot in lume si aduna la masa toata familia si prietenii.

Pizza este exemplul cel mai relevant. Este pregatita simplu, cu cele mai comune ingrediente de catre oamenii simpli ai orasului Napoli ori in Campania rurala. In mod traditional, se folosesc rosii, ceapa, ansoa, masline si, desigur, celebra mozzarella, asezonate cu ierburi aromate.

vacante perfecte

Se spune ca prima reteta scrisa de pizza dateaza din 1858, dar napolitanii erau familiarizati cu acest deliciu inca de la inceputul secolului al-XVIII-lea. Blatul de pizza asezonat cu rosii a fost prima reteta documentata in Napoli la finalul secolului al-XVII-lea. Calatoria spre succes, insa, nu a plecat din Napoli, ci din new York. In 1905, Signore Lombardi a deschis prima pizzerie din cartierul italian al New York-ului. Acolo a fost locul in care pizza a cunoscut varietatea mare de ingrediente, iar astazi ne putem bucura de aromele lor.

O sa ramanem totusi la cateva retete de pizza, autentice, exact asa cum sunt ele pregatite de oamenii locului. Uite care sunt cele mai apreciate 5 retete italienesti de pizza.

Citeste pana la final ca sa afli si reteta de blat de pizza (pentru 4 portii de pizza).

Pizza Margherita.

Ca sa pregatesti aceasta reteta ai nevoie de blat de pizza, 75 ml ulei de masline, 2 cepe mici feliate, 400 grame rosii tocate din conserva, 50 grame sos de rosii, 1 lingurita oregano, 400 grame mozzarella, sare, piper, faina pentru tapetat, frunze de busuioc. (ingredientele sunt pentru 4 pizza medii)

Incalzeste 4 linguri din uleiul de masline si trage la tigaie ceapa taiata pana devine translucenta. Adauga apoi rosiile tocate, sosul de rosii si oregano. Asezoneaza cu sare si piper. Gateste sosul timp de 30 minute la foc mic.

Preincalzeste cuptorul la 225 grade C. Unge cu ulei de masline blaturile de pizza (blatul este impartit in prealabil in 4 portii pe care le intinzi).

Unge blaturile cu sosul de rosii pregatit. Rade mozzarella sau taie-o in felii subtiri si presar-o deasupra. Stropeste totul cu restul uleiului de masline.

Coace pizza la cuptor aproximativ 20 minute, apoi asezoneaza cu busuioc si savureaza pizza imediat.

Pizza alla marinara (sau Pizza Marinarului).

Ca sa pregatesti aceasta reteta de pizza ai nevoie de: blat de pizza, 800 grame rosii tocate din conserva, 3-4 catei de usturoi (feliati subtire sau tocati marunt), 1 lingurita de oregano, 50 grame capere, 100 grame masline negre, 200 grame branza bel paese rasa, 3 linguri ulei de masline (plus extra de uns), faina pentru tapetat, sare, piper proaspat macinat.

Preincalzeste cuptorul la 22 grade C. Unge cele 4 blaturi intinse de pizza cu ulei de masline. Adauga rosiile tocate, usturoiul oregano, sarea si piperul. Deasupra pune caperele si maslinele negre, apoi presara branza rasa. Inainte de a pune pizza la cuptor, stropeste pizza cu ulei de masline. Coace pizza aproximativ 20 minute.

Pizza cu creveti. Ai nevoie de blat de pizza, 750 grame rosii proaspete, 600 grame creveti prefierti, 100 grame masline negre, 2 lingurite seminte de fenicul, 4 linguri ulei de masline (plus extra pentru uns), o mana de rucola, sare si piper.

Preincalzeste cuptorul la 225 grade C. Imparte blatul de pizza in 4 portii egale si intinde-le, astfel incat sa ai 4 pizza medii. Unge blatul de pizza cu ulei de masline.

Decojeste rosiile, toaca-le marunt si pune-le peste blat. Adauga crevetii si maslinele. Asezoneaza cu seminte de fenicul, sare si piper si stropeste totul cu ulei de masline. Gateste pizza timp de 20 de minute.

Dupa ce ai scos pizza din cuptor, adauga rucola deasupra si savureaza preparatul.

Citeste si: 3 retete de biscuiti cu ovaz, fara drojdie

Pizza quattro stagioni (Four Seasons Pizza).

Pentru aceasta reteta de pizza ai nevoie de blat de pizza, 1 lingurita de unt, 200 grame ciuperci proaspete taiate felii, 4 rosii, 200 grame sunca, 200 grame mozzarella, 4 bucati de anghinare in ulei, 16 masline negre, 1 lingurita oregano, 4 linguri ulei de masline (plus extra pentru uns blatul), sare, piper.

Preincalzeste cuptorul la 225 grade C. Imparte blatul in 4 portii si intinde-le. iti vor iesi 4 pizza medii pe care le ungi cu ulei de masline.

Incalzeste untul si soteaza ciupercile taiate in el. Decojeste rosiile si toaca-le cubulete mici. Taie sunca in bucati mici si feliaza mozzarella (sau rade-o).

Taie si anghinarea in bucati potrivite.

Urmeaza asamblarea. Pune rosiile peste blatul de pizza, apoi mozzarella. Imparte vizual pizza in 4 cadrane. Intr-unul vei pune ciupercile, in altul maslinele, in altul anghinarea si in altul sunca. Asezoneaza pizza cu oregano, sare, piper, stropeste cu ulei de masline si gateste pizza 20 minute.

Pizza alla napoletana. Ai nevoie de un blat de pizza, 800 grame rosii, 200 grame mozzarella, 8 ansoa in ulei, 2 lingurite oregano, 4 linguri ulei de masline (plus extra pentru uns blatul), sare si piper.

Si de aceasta data vei preincalzi cuptorul si vei imparti blatul in 4 portii pe care le intinzi. Unge pizza cu ulei de masline.

Decojeste rosiile si toaca-le cubulete. Taie felii subtiri mozzarella sau rade-o. Taie marunt ansoa.

Adauga pe blaturile unse: rosiile tocate, mozzarella si ansoa. Asezoneaza cu oregano, sare si piper. Stropeste pizza cu ulei de masline si bag-o la cuptor pentru 20 minute.

Blat de pizza clasic italienesc.

Ingrediente:

40 grame drojdie proaspata

125 ml apa calduta (nu fiarta)

1/2 lingurita cu zahar

400 grame faina

1 lingurita cu sare

3 linguri ulei de masline

Sfarama drojdia intr-un bol si adauga zaharul. Adauga 125 ml de apa calduta si amesteca totul pana cand drojdia si zaharul s-au dizolvat.

Acopera bolul cu un prosop curat si pune-l intr-un loc caldut pentru 30 de minute.

Toarna faina intr-un bol mare si fa o gaura in mijloc. Adauga mixul cu drojdie, sarea, uleiul de masline si inca 5-7 linguri cu apa. Amesteca totul pana devine o compozitie omogena si moale. Formeaza o minge din aluat, presara cu putina faina si lasa la odihnit inca o ora, intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul.

Acesta este blatul de pizza clasic. 🙂 Spor la gatit si pofta buna!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.