Judecat la aparitia sa ca fiind indecent, costumul de baie s-a impus in timp ca o piesa vestimentara de neratat. O inotatoare a fost prima care a inventat costumul de baie modern. Mai exact, in 1907, Annette Kellerman inoata in apropiere de Boston intr-un costum de baie dintr-o piesa si se povesteste ca a fost arestata pentru indecenta.
In timp ce unii istorici sunt sceptici cu privire la veridicitatea povestii, ea este revelatoare cu privire la tabu-ul legat de nuditate in epoca respectiva. La acea vreme, femeile purtau pe strada si in spatiile publice haine care le acopereau intreg corpul. Acestea purtau rochii pana la glezne, palarii si manusi. Astfel, ideea de a avea gambele si coapsele, in afara scopului pur artistic sau medical, era de neconceput.
Costumul de baie „Kellerman„ este in contrast cu cel secolul al-XIX-lea. Pe atunci, femeile faceau baie in costume lungi, care acopereau corpul si ingreunau miscarea in apa. Aceste costume erau practic tunici din bumbac sau lana, in culori inchise: albastru sau negru. Femeile aveau in plus o centura in jurul taliei si pantaloni bufanti pana sub genunchi. De asemenea, femeile respectabile purtau si o boneta pe cap.
In 1905, Annette Kellerman este deja o revelatie la nivel international si viseaza la performante sportive inalte. Doi ani mai tarziu, tanara australianca strabate inot Londra, pe Tamisa. La doar 19 ani, ea devine prima femeie care strabate inot canalul Manecii.
Citeste si: 10 remedii pentru a potoli pofta de mancare
In incercarea de a dobori recorduri, tanara vede in costumul de baie cel mai important obstacol si decide sa isi croiasca propriul costum de baie, un costum ce se muleaza pe corp, de la baza picioarelor pana sus. Acesta permite, asadar, sa se vada soldurile foarte bine. Creatia sa isca un scandal, dar reuseste sa ii convinga pe organizatorii competitiilor sa o lase sa poarte acest costum de baie in concursuri. Reuseste sa atraga atentia asupra faptului ca recordurile nu pot fi batute purtand rochii din lana in apa, iar purtarea costumului de baie nu are scopul de a atrage atentia asupra corpului.
Kellerman vede in acest obiect si o forma de eliberare a femeilor, ea aparand idei feministe, inclusiv miscarea Suffragette, prin care femeile cereau dreptul la vot. Denunta, de asemenea, purtarea corsetului.
Citeste si: 6 accesorii de moda pe care trebuie sa le ai
Supranumita „Sirena australiana„, Annette debuteaza si ca actrita in spectacole acvatice, reusind sa atraga atentia si sa popularizeze costumul de baie. Intre 1910 si 1920, costumul de baie devine popular in America, in randul tinerelor care descopera si tehnica bronzatului.
Odata cu al doilea razboi mondial si cu aparitia noilor materiale, aceasta piesa vestimentara cunoaste din ce in ce mai multe schimbari.