Home Sanatate Sindrom premenstrual – ce este, ce simptome are si cum il poti...

Sindrom premenstrual – ce este, ce simptome are si cum il poti depasi?

1301
SHARE
sindrom premenstrual

Sindromul premenstrual reprezinta o serie de modificari emotionale si fizice ce isi fac simtita prezenta in zilele anterioare aparitiei menstruatiei. Mai exact, pot aparea in a doua faza a ciclului menstrual, in perioada cuprinsa intre ovulatie si inceputul urmatoarei menstruatii. Pentru unele dintre noi, aceste schimbari sunt acceptabile, permitandu-ne sa ne desfasuram activitatile ca de obicei. La unele femei insa, simptomele sunt mai accentuate si pot interfera cu activitatea de zi cu zi.

Intre semnele comune care apar se numara: iritabilitate, anxietate, labilitate emotionala, depresie, edem, dureri de sani si dureri de cap, agitatie, dificultati de concentrare, insomnie sau oboseala extrema. Exista si alte simptome, nespecifice, precum palpitatii, varsaturi, modificari ale poftei de mancare, agravarea tulburarilor cutanate preexistente sau a problemelor respiratorii si oculare (alergii, infectii, conjunctivita, tulburari de vedere). Diagnosticul este clinic, adesea bazat pe simptomele raportate de pacient. Tratamentul este simptomatic si include dieta, medicatie si consiliere.

Ce cauzeaza sindromul premenstrual (SPM)?

vacante perfecte

Cauza exacta a acestui sindrom nu este cunoscuta, insa exista ipoteze care pot explica incidenta sindromului premenstrual, cum ar fi:

  • Factori endocrini multipli – hipoglicemie, modificari ale metabolismului glucidic, hiperprolactinemie, raspuns anormal la estrogeni si progesteron, exces de aldosteron sau ADH
  • O predispozitie genetica
  • Deficit de serotonina – femeile care sunt cel mai afectate de sindromul premenstrual au niveluri scazute de serotonina
  • Eventuale deficiente de magneziu si calciu

Cel mai probabil, o combinatie de factori care interactioneaza cu anumite evenimente din viata (stres, probleme la domiciliu, examene sau alte situatii stresante) contribuie la aparitia acestui sindrom.

Ce se intampla in organism, la nivel hormonal, cand suferi de sindrom premenstrual?

Exista, de obicei, o predominanta a estrogenului asupra progesteronului in cazul SPM. Dar nu nivelul estrogenilor joaca cel mai important rol, ci mai ales bacteriile intestinale care influenteaza acest nivel. Exista becterii, precum clostridium, ce contin enzime care „dezleaga” acidul glucuronic (un acid uronic derivat de la glucoza) de estrogeni, acestia din urma fiind reabsorbiti de intestin, ajung in sange in loc sa fie eliminati. Se produce astfel ceea ce numim „stare hiperestrogenica”. 

Citeste si: Menoragie – simptome, cauze, tratament

Mai mult decat atat, suntem expuse la perturbatori endocrini zi de zi. Substantele chimice, precum BPA din materiale plastice sau fibrele sintetice din haine, au un efect estrogenic demonstrat.

Cum sa depasesti cu bine sindromul premenstrual?

Sindromul premenstrual poate parea dificil de tratat. Nu exista o solutie general valabila pentru toate femeile care se confrunta cu acesta. In consecinta, trebuie sa observi simptomele care apar in cazul tau si sa actionezi corespunzator.

Somnul adecvat, exercitiile fizice regulate, activitatile de relaxare pot conlucra pentru a reduce iritabilitatea, anxietatea, balonarea sau insomnia. O alimentatie echilibrata sustine, de asemenea, organismul si poate reduce simptomele acestui sindrom. Reducerea consumul de zahar, cafea, alcool si sare, aportul adecvat de proteine, fibre si carbohidrati complecsi sunt eficiente in diminuarea simptomelor. Creste aportul de legume verzi, deoarece acestea au efect diuretic si elimina senzatia neplacuta din abdomen. De asemenea, un amestec bine dozat de extracte din plante, precum Vitex agnus castus si Maca lepidium, reduce simptomele neplacute determinate de SPM. NorMens are in compozitie extracte standardizate

din aceste plante si te poate ajuta sa scapi de simptomele neplacute ale acestui sindrom.

Cum actioneaza Normens in organism?

NorMens este un supliment alimentar ce are in compozitia sa Vitex agnus castus si Maca lepidium, doua plante ce actioneaza asupra cauzelor dezechilibrelor hormonale ale femeilor, fara a avea efecte secundare. Vitex actioneaza asupra glandelor endocrine, favorizand productia de hormoni de reproducere si restabilind echilibrul hormonal global. Vitex agnus castus sprijina productia de progesteron in acord cu nivelul de estrogen si este recomandat in tratamentul  SPM. Cea de-a doua planta din NorMens, Maca, actioneaza ca un tonic pentru sistemul hormonal. In acelasi timp, acest tubercul andin are efect antioxidant si actioneaza ca un regulator hormonal.

In functie de intensitatea si complexitatea afectiunilor cu care te confrunti, efectele benefice ale NorMens se instaleaza dupa cure ce dureaza minim 3 luni, cu administrare zilnica continua. NorMens creste vitalitatea, energia, rezistenta, libidoul, sprijina sistemul imunitar si intarzie schimbarile hormonale datorate imbatranirii. NorMens nu este un contraceptiv, iarin lipsa utilizarii unei masuri contraceptive, acest produs natural poate favoriza aparitia unei sarcini, deoarece regleaza ciclul menstrual si ovulatia.

Afla mai multe infromatii despre cum te poate ajuta NorMens pe www.NorMens.ro!

Alte strategii pentru tratarea sindromului premenstrual includ si activitatile de relaxare in aer liber ori intalnirile cu prietenii si familia. Acestea au efect terapeutic, eliminand stresul. Daca simptomele sunt accentuate, iti recomandam sa consulti medicul ginecolog pentru a atentua sindromul premenstrual.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.