Nimeni nu poate contesta savoarea branzeturilor maturate, a celor cu mucegai nobil ori a deliciilor traditionale, realizate dupa retete bine pastrate. Noi le iubim si ne bucuram cu ele ori de cate ori avem ocazia. Si nu oricum, ci mai ales alaturi de un vin rosu savuros. Vrei sa afli si tu ce asocieri poti face intre vinul rosi si branza? Citeste articolul nostru pana la final si lasa-te inspirat/a de sugestiile noastre!
In primul rand, trebuie sa stii ca, asemeni vinurilor, si branzeturile de impart in mai multe categorii.
Dintre toate, amintim:
• Branzeturi proaspete – moi si fara coaja, acestea pot fi obtinute din lapte de vaca, oaie sau capra. Aroma lor este delicata si proaspata. Nu sunt branzeturi maturate. Intre ele amintim mozzarella, branza feta, branza de capra, ricotta.
• Branzeturi cu mucegai alb – sunt mai bogateca gust si au un interior moale, usor tartinabil. Coaja din mucegai alb este comestibila si este mult mai aromata decat interiorul. Brie si Camembert sunt cele mai cunoscute din aceasta categorie.
• Branzeturi semi-tari – acestea nu sunt tartinabile, dar nici nu se sfaramiteaza precum unele branzeturi tari. Sunt perfecte pentru a fi taiate felii. Gouda, Gruyère sau Provolone sunt intre cele mai cunoscute din aceasta categorie.
• Branzeturi tari – au tendinta de a se sfaramita si au un gust usor sarat, uneori chiar intepator. Intre branzeturile tari, Pecorino, Parmesan, Cheddar sau Gran Padano ocupa locuri de cinste.
• Branzeturi cu mucegai nobil – acestea pot fi moi sau mai tari, mai blande la gust sau mai intense. Sigur ai intalnit aroma de Gorgonzola, Danish Blue, Roquefort, Fourme d’Ambert sau Bleu d’Auvergne. Ce sa mai, sunt delicioase!
Pentru fiecare dintre aceste categorii exista vinuri care isi potenteaza aroma prin asociere cu branza, iar principala regula este sa nu asociezi o branza prea intensa cu un vin delicat. Acesta din urma isi va pierde din note si nu te vei putea bucura de intreaga lui savoare.
De exemplu, branzeturile proaspete merg bine cu un vin rosu tanar, nebaricat, cum ar fi un Pinot Noir. Delicatetea branzeturilor impreuna cu notele fructate, tinere, ale vinului fac o pereche excelenta. Aceeasi combinatie poti face si cu branzeturile moi, precum brie. Deoarece aroma lor nu este intensa, vinul trebuie sa fie si el echilibrat, tanar, cu un corp mediu.
Branzeturile semi-tari prefera vinurile mai corpolente, dar cu alcool bine integrat. Bob cu Bob Cabernet Sauvignon este un vin ecologic pe care il poti asocia cu incredere cu branzeturile semi-tari. Notele de mere si fructe rosii, nu foarte coapte, se potrivesc bine cu aromele echilibrate ale Gouda sau Provolone.
In ce priveste branzeturile tari, acestea se asociaza minunat cu un vin rosu intens, invechit in baric. Symposion Cabernet Sauvignon de la Vifrana este un vin ecologic invechit in butoaie de stejar, cu arome de fructe rosii si prune, ce merge asociat cu cateva felii de Cheddar sau Pecorino. Asocierea este potrivita cu orice ocazie, mai ales cand ai invitati si vrei sa ii surprinzi placut. Chiar si unui Patrician Feteasca Neagra i-ar sta bine langa aceste sortimente de branza, caci e un vin cu personalitate, din care razbat note de caramel ars si fructe de padure.
Iar daca iubesti branza cu mucegai nobil, vei iubi si asocierea ei cu un un vin rosu fortificat, cu note de lemn dulce, vanilie, fructe coapte. Patrician Cabernet Sauvignon este un vin ecologic pe care il poti asocia cu incredere cu branzeturile nobile. Este viguros, dar nu brutal cu papilele gustative. Notele de scortisoara si lemn dulce se potrivesc bine cu aromele mai blande ale Gorgonzola sau Fourme d’Ambert.
Asocierile sunt nenumarate, iar tu trebuie sa le descoperi pe cele favorite. Asa ca, intra pe https://vifrana.com/magazin/, ia-ti vinurile rosii ecologice din gama Vifrana si degusta-le cu branzeturile tale preferate!
(Articol sponsorizat)