Sonoterapia sau terapia prin sunet este o tehnica alternativa care consta in utilizarea vocii si a instrumentelor muzicale pentru a genera vibratii in campurile energetice ale corpului. Utilizarile sunetului pentru vindecare sunt foarte vechi, terapia putand fi folosita ca o completare pentru a imbunatati anumite afectiuni usoare de sanatate. Chiar si in ultimele decenii, aceasta tehnica a fost folosita ca modalitate terapeutica pentru a trata anumite afectiuni la nivel fizic, emotional si spiritual.
Daca vrei sa afli mai multe despre aceasta practica si beneficiile sale, citeste articolul nostru pana la final.
Ce este terapia cu sunet sau sonoterapia?
Inca dinainte de a ne naste, ne dezvoltam intr-un mediu sonor care genereaza anumite reactii. De exemplu, atunci cand auzim vocea mamei noastre, bataile inimii ei sau rezonanta mediului. Dupa nastere suntem constant suntem expusi la diferite sunete: ploaie, tunete, masini, latratul unui caine, pasari, etc. Fiecare dintre aceste sunete genereaza raspunsuri diferite, fie ca sunt pozitive sau negative. Odata ce intelegem efectele pe care sunetele le produc in organism, ne putem folosi de „puterea„ acestora pentru a ne ameliora anumite stari.
Potrivit unor cercetatori, principalul motiv pentru aceasta practica este utilizarea sunetului pentru a recupera armonia interna a fiintei umane. Pentru aceasta, pe langa voce, se folosesc si diferite instrumente precum clopotei sau tobe.
Ideea pleaca de la faptul ca universul se afla intr-o stare de vibratie constanta, care include si corpul uman. Cand suferi de o boala, zona afectata se afla intr-o frecventa care vibreaza fara armonie. Astfel, daca sunt aplicate sunetele corecte, aceasta s-ar putea vindeca si s-ar putea intoarce la starea de echilibru.
Care sunt beneficiile sonoterapiei?
Puterea terapeutica a sunetului a fost o parte integranta a civilizatiei umane din timpuri imemoriale, de cand traim intr-un univers in care totul este alcatuit din vibratii. Cu toate acestea, adesea terapia cu sunet s-a limitat la traditiile spirituale si ezoterice. Beneficiile sale sunt, totusi, dincolo de aceste practici, asa cum deja am mentionat si mai sus.
Publicatia Complementary Therapies for Physical Therapy (1) sugereaza ca principalul beneficiu al terapiei cu sunet, cunoscuta si ca sonoterapie sau terapie vibroacustica, este relaxarea corpului, ceea ce se traduce intr-un sentiment general de bine.
Mai mult, un alt studiu sugereaza o reducere a tinitusului la pacientii care nu au prezentat imbunatatiri cu alte tratamente anterioare. Trebuie amintit ca aceasta terapie este inca in curs de studiu, pentru a-si sustine beneficiile cu dovezi stiintifice. Prin urmare, este recomandat sa consulti un medic daca vrei sa apelezi la aceasta terapie ca o completare a tratamentului de specialitate, atunci cand vorbim de afectiuni ale auzului.
Instrumente folosite in terapia cu sunet
Cele mai importante instrumente utilizate azi in sonoterapie sunt:
- Vocea. Este cea mai utilizata si cea mai eficienta, potrivit terapeutilor.
- Diapasoane terapeutice acordate conform ciclurilor naturale.
- Tobe, tobe oceanice, clopotei, bol tibetan.
Prin utilizarea lor, se urmareste obtinerea unor stari profunde de relaxare care sa faciliteze vindecarea durerii emotionale si fizice, precum si a depresiei si anxietatii. Prin atingerea acestei stari profunde, emotiile negative, precum furia sau resentimentele, sunt eliminate.
Desi aceasta terapie nu reprezinta nicio amenintare pentru sanatate si poate fi practicata in mod uzual, este necesar sa tii cont de cateva aspecte:
- Terapia sonora ar trebui utilizata ca o completare a altor tratamente medicale prescrise de medic, mai degraba decat sa le inlocuiasca
- Este indicat sa mergi la specialisti in domeniu pentru a obtine rezultatul dorit
- Practica nu produce efecte intr-o singura sedinta
- Revitalizarea organismului este importanta si, pentru aceasta, trebuie respectate si obiceiuri de viata sanatoase, precum o alimentatie echilibrata si efectuarea unui anumit tip de activitate fizica
- Terapia sonora are, in prezent, putine studii stiintifice care sustin procesul si rezultatele pe care le poate avea asupra unui pacient
In final, merita sa mentionam inca o data ca terapia prin sunet este o forma de terapie alternativa care propune utilizarea vocii si a instrumentelor muzicale ca modalitati de a realiza un echilibru intre corp si minte. Desi este o practica foarte veche, in ultimii ani a devenit populara datorita capacitatii sale de a reduce stresul, anxietatea si unele afectiuni. Ai in vedere ca este o terapie complementara.