Daca nu stii ce stil sa alegi intre „vintage” si „retro„, din acest articol o sa afli care sunt diferentele dintre fiecare pentru a putea lua o decizie de amenajare sau de achizitie a unui obiect vestimentar potrivita.
Stilurile vintage si retro sunt adesea confundate, dar intre ele exista cateva diferente pe care trebuie sa le cunosti. Vorbim despre detalii care pot parea imperceptibile, insa fiecare stil este unic si special. Cunoasterea acestor diferente te va ajuta sa alegi acel stil pe care doresti sa il incluzi in amenajarea casei ori chiar in stilul tau vestimentar. Continua sa citesti articolul si descopera care sunt diferentele intre stilul retro si stilul vintage.
Ce este vintage si ce este retro?
Atunci cand vorbim de vintage ne referim la lucruri vechi care au o valoare ce creste in timp. In multe cazuri, fara a fi clasificate drept antichitati, acestea pot fi opere de arta sau obiecte de colectie.
Acest anglicism este derivat din francezul vendange si se refera la un vin dintr-un anumit an care se remarca prin calitatea sa. Totusi, trebuie sa fii atenta pentru ca ceva vechi nu este neaparat vintage si ceva vintage nu este neaparat antic. Pentru a fi vintage, un obiect sau o imbracaminte trebuie sa aiba o vechime mai mare, chiar de zeci ori sute de ani.
De cealalta parte, cand vorbim despre retro, vorbim despre un stil care este inspirat din tendintele anilor trecuti sau invechit, care este revigorat prin mici „atingeri„ inovatoare. Asadar, ceva retro nu este vechi neaparat, deoarece nu trebuie sa fi fost fabricat cu multi ani in urma.
Citeste si: Patru exercitii care te ajuta sa te relaxezi
Care sunt diferentele dintre vintage si retro?
Avand in vedere cele de mai sus, mai jos detaliem in profunzime diferentele dintre retro si vintage pentru ca aceste concepte sa fie mult mai clare.
Unul apartine unei epoci apuse, iar celalalt este inspirat de ea
Cand obiectul sau piesa vestimentara despre care vorbim a fost creata sau proiectata cu cativa zeci de ani in urma, vorbim despre ceva vintage. Inainte, piesele realizate intre anii 1920 -1970 erau considerate vintage. Dar, odata cu trecerea timpului, in aceasta categorie au fost introduse si alte obiecte, din ani precum anii 1980 si 1990.
Retro nu trebuie sa fi fost fabricat cu ani in urma, dar se poate inspira din piesele unor ani trecuti. Anii in din care retro se inspira cel mai mult sunt anii 1950, 1960 si 1970, motiv pentru care materiale precum lemnul tind sa predomine in podele, mobilier si accesorii. De asemenea, plasticul in tonuri foarte luminoase si vii (precum rosu), dar si tapetul cu imprimeuri geometrice erau foarte des intalnite in acei ani.
Vintage este un stil de viata, retro este o inspiratie
A doua diferenta dintre vintage si retro este ca primul este un stil de viata pentru multi oameni. Sunt cei care se dedica colectionarii de obiecte si confectii din anii anteriori, in timp ce retro este rezultatul inspiratiei unui designer sau a unui creator.
Pentru a fi mai clar, avem un exemplu. Daca in casa bunicii tale exista un frigider care a fost facut in anii 1960, atunci este un obiect vintage. Daca, insa, iti cumperi un frigider nou cu model sau accente din anii anteriori, chiar anii 1960, atunci este retro.
Retro si vintage reprezinta stiluri diferite
Fiind create sau proiectate in anii trecuti, majoritatea obiectelor vintage apartin stilului modern. Din acest motiv, predomina liniile drepte, materialele industrializate (precum otelul si sticla) si culorile intense (precum rosul si albastrul). Desigur, gasim si lucruri vintage care au un stil mai clasic.
Retro este situat mai mult intr-un stil contemporan. In acest caz, unele linii clasice sunt amestecate cu aspecte mai actuale in ceea ce priveste formele si culorile. De altfel, unele branduri au devenit populare pe piata prin lansarea unor linii de produse retro cu materiale actuale si tonuri neutre si reci.
Dupa cum poti vedea, vintage si retro au diferentele lor. Acum ca le cunosti, este timpul sa iei cele mai bune decizii. Amenajarea unei case in stil vintage poate fi costisitoare, in timp ce, in moda, vintage poate fi mai ieftin decat retro. Asta pentru ca hainele vechi se gasesc pe piata second-hand, unde costurile sunt mai mici decat in cazul hainelor nou fabricate. Nu este o regula, dar adesea asa se intampla.
Citeste si: Plante norocoase conform filosofiei feng shui