Home Sanatate De ce sa mananci spanac crud? Afla ce beneficii are!

De ce sa mananci spanac crud? Afla ce beneficii are!

137
SHARE
beneficii spanac crud

Spanacul este plin de vitamine, minerale si fitochimice extrem de benefice pentru organism. Unul dintre acesti compusi este luteina, un antioxidant care protejeaza sistemul imunitar si are proprietati antiinflamatorii.

Ce caracteristici are spanacul?

  • Este o planta compusa in mare parte din apa.
  • Contine foarte putini carbohidrati, dar este bogat in proteine.
  • Este foarte bogat in vitamine si minerale si, in acelasi timp, este o sursa foarte buna de acizi grasi Omega3.
  • Contine calciu, fier, potasiu, magneziu si fosfor.
  • Contine Vitaminele A, C, E, K si vitamine din grupa B (inclusiv acid folic).

De ce ar trebui sa mananci spanac crud?

Cercetatorii de la Universitatea Linköping din Suedia au demonstrat ca luteina este benefica in special pentru sistemul cardiovascular, deoarece ajuta la mentinerea arterelor in stare buna. Luteina se descompune la caldura, asa ca, daca gatesti spanacul, pierzi cea mai mare parte din efectul benefic al acesteia.

vacante perfecte

Mai mult, cercetatorii au dorit sa verifice cat de multa luteina disponibila este redusa prin diferite metode de gatit: gatita in apa, aburita sau sote la diferite temperaturi. Cele mai mari cantitati de luteina s-au gasit in smoothie-urile facute cu spanac crud, in special cele care contin produse lactate (care pot fi inlocuite cu lapte vegetal). Spanacul gatit a aratat cantitati mai mici de luteina, in special la gatirea lunga.

Consumul de spanac crud este o modalitate buna de a beneficia de continutul ridicat de vitamina C. Spanacul crud are, de asemenea, mai putine calorii decat spanacul gatit si pare sa retina mai bine folatii, care se pierd in mare parte in timpul gatirii.

Citeste si: Hamburger vegetal cu linte si ciuperci

Beneficiile consumului de spanac

Protejeaza creierul
Diverse componente ale spanacului, cum ar fi potasiul, acidul folic si diversi antioxidanti, ofera beneficii neurologice persoanelor care il consuma in mod regulat. Potrivit neurologiei, acidul folic reduce aparitia bolii Alzheimer, asa ca spanacul este o optiune foarte buna pentru persoanele care prezinta un risc crescut de declin neuronal sau cognitiv.

Regleaza tensiunea arteriala
Spanacul este bogat in potasiu si sarac in sodiu. Aceasta compozitie minerala este benefica pentru pacientii cu hipertensiune arteriala, deoarece potasiul ajuta la reglarea tensiunii arteriale, in timp ce sodiul o creste.

Ar putea lupta cu unele tipuri de cancer
Spanacul este alcatuit din mai multe elemente importante care s-au gasit a fi promitatoare in tratamentul si prevenirea diferitelor tipuri de cancer. Diferitele componente ale spanacului, cum ar fi acidul folic, tocoferolul si clorofilina, actioneaza prin diferite mecanisme care sunt benefice impotriva acestei boli.

Intareste oasele
Spanacul este o sursa buna de vitamina K, care retine calciul in matricea osoasa, ceea ce duce la mineralizarea oaselor. In afara de aceasta, alte minerale precum manganul, cuprul, magneziul, zincul si fosforul ajuta si ele la construirea oaselor puternice.

Asadar, prin consumul de spanac crud o persoana poate preveni osteoporoza. Aceste minerale sunt, de asemenea, esentiale pentru mentinerea dintilor si unghiilor sanatoase.

Intareste muschii
O componenta a spanacului, numita factor C0-Q10 (un antioxidant), joaca un rol important in intarirea muschilor. Este vorba mai ales de muschii inimii care pompeaza continuu sange in toate partile corpului.

In final, iti spunem ca, pentru ca este predispus la formarea de oxalati, spanacul crud trebuie evitat de cei care sufera de artrita, guta, osteoartrita si colici renale. Daca nu te identifici cu aceste cazuri, te poti bucura de el in mod regulat fara probleme.

Citeste si: 10 remedii pentru a potoli pofta de mancare

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.