Matcha este un tip de ceai verde devenit popular pentru beneficiile sale. El provine din planta de ceai Camellia Sinensis, dar se prezinta sub forma de pudra si are alte valori nutritionale, deoarece cultivarea acestei plante este particulara.
Fermierii acopera planta de ceai timp de 20-30 de zile inainte de recoltare, pentru a evita lumina directa a soarelui. In acest fel, cantitatea de clorofila creste, la fel si continutul de aminoacizi. Planta capata astfel culoare verde mai inchisa.
La momentul recoltarii, cele mai bune frunze sunt culese manual, indepartandu-se tulpinile si venele plantei. Apoi, frunzele sunt macinate pana au culoare verde intens.
Proprietatile ceaiului matcha
Ceaiul matcha se caracterizeaza prin continutul sau nutritional unic.
Un gram de ceai matcha contine intre 250 si 300 mg proteine, aproximativ 270 mg aminoacizi, aproximativ 50 mg lipide. Matcha contine si minerale, precum potasiu, magneziu, calciu, zinc, fosfor si fier, dar si Vitaminele A, B1, B2, B6, C, E si K.
Publicatia Journal of Chromatography A sugereaza ca numarul de catechine (substante cu efect antioxidant) continute de acest tip de ceai este de peste 130 de ori mai mare decat la alte tipuri de ceai verde.
Utilizari principale ale ceaiului matcha
Pulberea de ceai matcha se amesteca cu putina apa calda, obtinandu-se o bautura care completeaza dieta zilnica. Datorita texturii sale si aromei, multe persoane adauga ceai matcha si in prajituri de casa, creme, cocktailuri.
El este intrebuintat pe scara larga mai ales pentru beneficiile sale pentru sanatate. Datorita continutului de substante stimulante, precum cofeina si L-teanina, ceaiul contribuie la cresterea vigilentei si nivelului de energie.
Cercetarile efectuate de Food Research International sugereaza ca acest tip de ceai contribuie la imbunatatirea atentiei, a timpului de reactie, a memoriei. Desi este un domeniu ce trebuie inca cercetat, rezultatele actuale sugereaza ca ceaiul matcha este un complement bun pentru imbunatatirea performantei creierului.
Datorita concentratiei de catechine, acest tip de ceai are si efecte pozitive asupra sanatatii inimii. Conform unei analize a studiilor publicate in jurnalul medical Current Medicinal Chemistry, catechinele au activitate antioxidanta, antiinflamatoare, antiplachetara si antiproliferativa.
Datorita celor de mai sus, matcha si alte soiuri de ceai verde sunt adjuvante in reducerea nivelului ridicat de colesterol, a tensiunii arteriale si a altor factori care cresc riscul de boli cardiovasculare cronice.
Ceaiul matcha este utilizat si pentru scaderea in greutate. Nu te astepta sa bei ceai matcha si sa slabesti instant, el trebuie consumat ca facand parte dintr-un stil de viata sanatos. Asta inseamna ca trebuie sa ai si o alimentatie potrivita si sa faci sport.
In cercetarile publicate de The American Journal of Clinical Nutrition, consumul de extract de ceai verde a contribuit la cresterea arderii de grasimi cu pana la 17% in timpul antrenamentului moderat.
Nu uita ca, daca vorbim despre pierderea in greutate, este esential sa acorzi prioritate recomandarilor medicului si nutritionistului.
Citeste si: Cum sa iti imbunatatesti circulatia sanguina?
Efecte secundare si contraindicatii ale ceaiului matcha
La majoritatea adultilor sanatosi, ceaiul matcha este considerat sigur, atat timp cat consumul sau este moderat. Doua cani pe zi sunt suficiente, fiecare pregatita cu 1 gram de ceai.
Din cauza continutului de cofeina, acest ceai poate provoca si reactii adverse, mai ales atunci cand dozele sunt depasite sau la cei care au sensibilitate la aceasta substanta. Aceste efecte includ: iritabilitate, insomnie, dureri de cap palpitatii, greata si varsaturi.
Pacientii cu boli de inima, cu afectiuni renale sau ulceratii ale stomacului ar trebui sa evite consumul acestui ceai in lipsa unei recomandari medicale. Continutul sau ar putea interfera cu actiunea medicamentelor prescrise pentru tratarea afectiunilor de care acestia sufera.
Citeste si: Bauturi care combat inflamatia sistemului digestiv
[…] Citeste si: Ceai matcha: ce este si care sunt beneficiile sale? […]