Home Sanatate Dermatita seboreica – ce este, care sunt cauzele aparitiei, ce tratament exista?

Dermatita seboreica – ce este, care sunt cauzele aparitiei, ce tratament exista?

703
SHARE
dermatita seboreica cabinet dermatologic

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman si indeplineste sarcini de o importanta vitala pentru noi. Ea este contactul nostru cu lumea exterioara, ea transmite, receptioneaza si ne alimenteaza simturile. De asemenea, ea este si oglinda interiorului nostru. Atunci cand apar dezechilibre in functionarea organismului, ele se manifesta adesea si la exterior. Despre un astfel de dezechilibru scriem in acest articol, mai exact despre dermatita seboreica. 

Dermatita seboreica este un tip de eczema, destul de frecvent intalnita, care nu este declansata de factori externi. Aceasta afecteaza in principal scalpul, dar poate aparea si la nivelul fetei, pe partile laterale ale nasului, in zona sprancenelor, a urechilor, pe pleoape sau pe piept. In general, afectiunea apare in etape ale vietii in care exista activitate sebacee crescuta legata de o stimulare hormonala mai mare. Trebuie mentionat faptul ca poate aparea atat la adulti, cat si la sugari.  

vacante perfecte

Despre cauze, simptome si metode de tratament ale dermatitei seboreice am vorbit cu doctor Virginia Chitu, medic dermatolog in cadrul Mivaderm – Cabinet dermatologic. Citeste in continuare articolul nostru si afla mai multe despre aceasta afectiune. 

Care sunt cauzele de aparitie a dermatitei seboreice si ce simptome indica prezenta afectiunii? 

Cauza exacta a dermatitei seboreice este, in prezent, necunoscuta, dar aspectul sau poate fi legat de ciuperca Malassezia care se gaseste in secretia sebacee de pe piele. De asemenea, aparitia ei poate fi expresia unui raspuns deficitar al sistemului imunitar. 

O serie de factori pot creste riscul de a dezvolta dermatita seboreica. Intre acestia se numara anumite tulburari neurologice si psihiatrice, un sistem imunitar slab, anumite medicamente care contin interferon, litiu sau psoralen, ori poate aparea chiar si din cauza stresului ori daca ai o stare de depresie„ mentioneaza medicul Virginia Chitu.  

Toti acesti factori genereaza o serie de simptome ce indica prezenta dermatitei. Intre acestea se numara matreata, descuamarea pielii, mancarimea si roseata. Pielea capului este si ea, aproape in toate cazurile, afectata. Iar la unii pacienti, pleoapele se inflameaza si se formeaza mici cruste pe marginea lor. In cazul barbatilor, afectarea faciala poate fi extinsa si la nivelul barbii si al mustatii, ariei presteranale. 

Diagnosticul in caz de dermatita seboreica

Deoarece exista afectiuni care au simptome asemanatoare dermatitei seboreice (precum psoriazisul, infectiile fungice, lupusul eritematos, rozaceea, dermatita periorala), medicul dermatolog Virginia Chitu recomanda un examen clinic amanuntit. In urma acestuia se poate pune diagnosticul unei dermatite seboreice, iar tratamentul va fi stabilit in concordanta cu rezultatul examenului clinic.

In cadrul Mivaderm – cabinet dermatologic poti efectua examenul clinic pentru un diagnostic corect si poti primi tratamentul adecvat. Medicul dermatolog inspecteaza vizual pielea si localizeaza leziunile cutanate. De ajutor in diagnosticul afectiunii vor fi si informatiile legate de alimentatie si produsele cosmetice folosite care ar fi putut declansa dermatita, asa ca ar trebui sa le ai la indemana. 

Aspectul clinic ajuta dermatologul sa elimine alte afectiuni, precum eruptia de psoriazis vulgar. In cazul in care diferentierea este dificila, biopsia cutanata este cea care va transa diagnosticul.  Procedura implica pentru pacient un grad de disconfort relativ mic, asemanator cu cel perceput la o injectie intradermica sau subcutanata (vaccinare), in contextul in care anestezicul se injecteaza superficial si in cantitate mica. 

Daca vorbim despre copii, trebuie efectuata diferentierea intre dermatita seboreica si micoza scalpului, iar acest lucru se realizeaza printr-un examen micologic direct. 

Tratamentul recomandat in cazul dermatitei seboreice

In functie de severitatea manifestarilor clinice si localizarea acestora, medicul dermatolog va prescrie anumite creme emoliente, corticoizi sub forma de geluri, solutii, creme continand inhibitori de calcineurina sau antimicotice, sampoane antiseboreice (continand seleniu sulfit, zinc pyrition, tar, ketoconazol etc).

In cazul copiilor, medicul poate recomanda uleiuri, creme continand uree ori sampoane neiritante pentru ochi. Bineinteles, se va tine intotdeauna cont de varsta copilului. Atunci cand exista si o componenta inflamatorie, medicul poate recomanda anumite solutii de tratament sau creme continand corticoizi sau inhibitorii de calcineurina sau antimicotice.

Pe langa respectarea tratamentului prescris de medic, este important sa urmezi si o serie de sfaturi de autoingrijire, precum: 

  • nu te scarpina, deoarece pielea se poate deteriora si mai mult si pot aparea infectii. Pentru a ameliora mancarimea, aplica o compresa rece si umeda. 
  • poarta imbracaminte din materiale naturale, ca bumbacul, astfel incat pielea sa respire.
  • foloseste detergenti de rufe speciali (fara alergeni, fara substante chimice, fara parabeni), delicati cu pielea, si nu depasi doza recomandata pentru spalare.
  • evita contactul cu substante care pot provoca reactii alergice.

Nu ignora semnele prezentei unei afectiuni a pielii, mergi la dermatolog si pastreaza-ti sanatatea!

(P) Articol sponsorizat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.