Mierea este azi cel mai consumat indulcitor natural din lume. Dar, dincolo de a fi un indulcitor, ea este un super aliment, folosit din cele mai vechi timpuri in medicina alternativa, pentru tratarea ranilor, infectiilor bacteriene si altor afectiuni.
In epoca moderna, ca urmare a utilizarii excesive a antibioticelor, agentii patogeni devin rezistenti si nu mai raspund la tratamentul traditional. Aceasta amenintare emergenta i-a determinat pe oamenii de stiinta sa reevalueze eficacitatea remediilor antice, inclusiv a mierii. S-au facut astfel multe cercetari care demonstreaza proprietatile curative ale acesteia.
Trebuie mentionat totusi ca nu toata mierea este la fel. Calitatea mierii depinde de tipul de miere si momentul cand aceasta a fost recoltata. Unele tipuri pot fi de 100 de ori mai puternice decat altele. Numeroase variante de miere au fost documentate, iar intre acestea se numara si mierea de Manuka.
Mierea de Manuka este o miere monoflora, produsa din nectarul florilor arborelui Manuka din Noua Zeelanda. Ea este evaluata folosind un sistem de clasificare cunoscut sub numele de Factor Unic de Manuka (UMF), care reflecta concentratia echivalenta de fenoli necesara pentru a produce aceeasi activitate antibacteriana ca mierea obisnuita.
Mierea de Manuka are efect antibacterian
Compozitia mierii de Manuka consta in carbohidrati, minerale, proteine, compusi fenolici si flavonoizi. Astfel de compusi apar si in alte tipuri de miere. Pe langa acestia, insa, mierea de Manuka are caracteristici unice, precum un nivel ridicat de metilglioxal (MGO) format din dihidroxiacetona (DHA) care se coreleaza cu activitatea antibacteriana (1).
Gratie acestui nivel crescut de MGO, mierea de Manuka mentine un sistem imunitar puternic in orice sezon, pregatind organismul sa lupte impotriva bacteriilor si virusurilor.
Mierea de Manuka sustine refacerea tesuturilor cauzate de rani
Acest tip de miere are capacitatea de a stimula macrofagele prin intermediul proteinei Apalbumin 1. Aceasta din urma elibereaza mediatori necesari pentru reducerea infectiilor microbiene, ajutand astfel la refacerea tesuturilor (2). De altfel, mierea de Manuka a fost aprobata (3) de catre FDA din SUA ca pansament in chirurgia generala si plastica pentru tratarea ranilor (rani cu grosime partiala, ulcere de presiune – stadiile 1-4, ulcere de staza venoasa, ulcere diabetice, abraziuni, rani de suprafata, plagi chirurgicale).
Studiile au aratat si ca mierea de Manuka este benefica pentru tratarea infectiilor ranilor provocate de tulpini rezistente la antibiotice, precum tulpina de Staphylococcus aureus (MRSA) (4).
Mierea de Manuka sustine sanatatea orala
Bacteriile bucale sunt cele care cauzeaza formarea plagii, inflamatiile gingivale si cariile dentare. Studii in vitro au aratat ca activitatea antibacteriana a mierii de Manuka inhiba cresterea bacteriilor orale daunatoare, precum P. gingivalis si A. actinomycetemcomitans (5).
Un alt studiu, pe oameni de data aceasta, a aratat ca mestecatul unei gume cu miere Manuka reduce placa bacteriana si sangerarea gingivala (6).
Citeste si: Ceai matcha: ce este si care sunt beneficiile sale?
Mierea de Manuka poate preveni ulcerul gastric
Ulcerul gastric este o rana care se formeaza pe mucoasa stomacului, provocand dureri de stomac, greata si balonare. Pentru majoritatea ulcerelor gastrice este responsabila Helicobacter pylori. Fiind in mod traditional utilizata ca remediu in dispepsie, al carei agent cauzal este chiar H. pylori, s-a considerat ca mierea de Manuka poate avea efecte benefice si in prevenirea si tratarea ulcerului gastric (7). Cu toate acestea, mai multe studii sunt necesare pentru a confirma eficienta acestui super aliment.
Imbunatateste sistemul digestiv
Studiile experimentale au confirmat ca, prin consumul regulat de miere de Manuka, pot fi reduse simptomele strans legate de sindromul intestinului iritabil: constipatie, diaree, dureri abdominale si miscari intestinale neregulate.
De asemenea, actiunea antibacteriana a acestui tip de miere reduce inflamatia colitei ulceroase si ataca tulpinile Clostridium difficile (8), un tip de infectie bacteriana care provoaca diaree severa si inflamatie a intestinului.
Este important de mentionat ca studiile efectuate au fost realizate in vitro sau pe sobolani, astfel ca cercetari suplimentare sunt necesare pentru pentru a ajunge la o concluzie cu privire la influenta acesteia asupra infectiilor bacteriene ale intestinului la oameni.
Surse:
(1) Mavric E, Wittmann S, Barth G, Henle T Mol Nutr Food Res. 2008 Apr; 52(4):483-9
(2) Tonks AJ, Dudley E, Porter NG, Parton J, Brazier J, Smith EL, Tonks A J Leukoc Biol. 2007 Nov; 82(5):1147-55
(3) https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfpmn/pmn.cfm?ID=K133729
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3922154/
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24666777/
(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15125017/
(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8308841/
(8) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23651562/