Home Sanatate Vaginism: ce este, ce simptome are, cum se trateaza?

Vaginism: ce este, ce simptome are, cum se trateaza?

248
SHARE
vaginism simptome si tratament

Vaginismul este una dintre cele mai frecvente disfunctii sexuale feminine. Acesta apare din cauza contractiei involuntare a muschilor planseului pelvin care inconjoara vaginul. Aceasta contractie provoaca un spasm muscular generalizat care impiedica sau ingreuneaza penetrarea.

Aceasta afectiune este una dintre principalele cauze ale durerii in timpul actului sexual. De asemenea, ea poate provoca si disconfort la examenele ginecologice sau la utilizarea tampoanelor. In continuare, iti vom spune care sunt simptomele acestei afectiuni.

vacante perfecte

Vaginismul poate fi de doua feluri:

*primar – atunci cand contractia vaginala a fost intotdeauna prezenta. In acest caz, femeia nu poate avea contact sexual fara sa simta durere.
*secundar – femeia a reusit sa aiba o functie sexuala normala, dar, din anumite motive, incepe sa aiba aceasta dificultate.

Cele mai frecvente simptome ale vaginismului

Desi cauza exacta a vaginismului nu este clara, aceasta afectiune este de obicei asociata cu o modificare a echilibrului normal al bacteriilor din vagin sau cu o infectie. Multe femei il considera normal si prefera sa o ignore. Dar, este foarte important sa ii identifici simptomele pentru a te ingriji corespunzator.

Simptomele vaginismului si nivelul lor de severitate pot varia in functie de activitatea hormonala, de varsta si de stadiul in care se afla femeia. Din acest motiv, unele femei pot experimenta toate semnele, iar altele doar cateva dintre ele. Uite care sunt cele mai frecvente simptome:

Inchiderea vaginului
Principalul simptom al vaginismului este inchiderea partiala sau totala a vaginului. Aceasta este cauzata de contractii involuntare ale muschilor care inconjoara acest organ. Acest lucru apare de obicei inainte sau in timpul actului sexual, atunci cand ai un anumit contact cu zona intima in timpul examinarilor medicale sau cand incerci sa introduci un tampon.

Senzatie de arsura si mancarime
Din cauza reducerii lubrifierii naturale a vaginului, este obisnuit ca femeile cu aceasta disfunctie sa simta arsuri si mancarimi in timpul sau dupa actul sexual. Aceste simptome indica, printre altele, un dezechilibru in pH-ul natural al zonei, care poate fi legat de modificari hormonale.

Un studiu comparativ din Journal of Sex and Marital Therapy a constatat ca, din 53 de femei cu vaginism partial si 27 de femei asimptomatice, 81,1% dintre femeile cu vaginism partial au raportat arsuri, 43,4% mancarime si 41,5% pentru ambele afectiuni, comparativ cu 0% pentru femeile asimptomatice.

Durere in timpul actului sexual
Durerea in timpul actului sexual este produsa prin fortarea penetrarilor, in ciuda faptului ca muschii din zona sunt contractati si rigizi. Pe masura ce disconfortul devine intens si insuportabil, actul sexual poate fi intrerupt.

Disconfort la introducerea unui tampon
Odata cu disconfortul din momentul patrunderii, este foarte probabil sa apara dureri la introducerea unui tampon. Acest lucru este cauzat si de contractia musculara a vaginului.

Citeste si: Sfaturi ca sa eviti monotonia in cuplu

Frustrare
Simptomele psihologice ale vaginismului nu trebuie ignorate. La inceput pare ceva normal care se poate intampla oricui. Dar, atunci cand nu exista nicio imbunatatire, vaginismul poate provoca un sentiment de frustrare.

Faptul ca vrei sa te bucuri de sex si nu reusesti sau nu poti multumi partenerul asa cum ai vrea atrage dupa sine o serie de emotii negative care pot provoca chiar depresie.

Anxietate si stari nervoase

La fel ca disfunctia erectila la barbati, vaginismul poate provoca anxietate si nervozitate la femeile care sufera de aceasta afectiune. Aceste sentimente apar din cauza fricii si vinovatiei de a nu putea intreprinde un act sexual normal.

Daca te confrunti cu vaginism, este posibil sa experimentezi acest tip de criza emotionala chiar inainte de a face sex.

Incapacitatea de a ajunge la un orgasm
Vaginismul poate merge mana in mana cu anorgasmia feminina. Aceasta incapacitate de a atinge punctul culminant poate fi rezultatul senzatiei de disconfort si durere care este suferita in timpul actului sexual din cauza ingustarii involuntare a vaginului.

Cum poate fi tratat vaginismul?

Desi este o problema foarte enervanta, unele practici care includ kinetoterapie, consiliere si activitate fizica ar putea ajuta la tratarea vaginismului. In ceea ce priveste exercitiile fizice, sunt incluse cele care conduc la intarirea muschilor zonei pelvine, precum kegel.

Pe de alta parte, ajutorul unui profesionist in domeniul psihologic ar fi de mare ajutor pentru a depasi aceasta afectiune. In acelasi mod, tehnicile de relaxare te-ar ajuta sa te simti mai confortabil in relatiile sexuale.

In final, daca te confrunti cu vaginism, incearca sa consulti cat mai curand posibil un ginecolog. Acesta te poate ajuta sa afli mai in detaliu optiunile terapeutice care iti permit sa o depasesti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.