Increderea este un pilon de baza al tuturor tipurilor de legaturi si relatii. Cu totii am luat contact cu ea pentru prima data in copilarie.
Increderea ne permite sa gandim bine si sa ne asteptam la cele mai bune intentii ale oamenilor din jurul nostru. Cu toate acestea, este ceva care se construieste, care necesita reciprocitate. Prin urmare, ea este alimentata cu acte si fapte concrete.
De unde vin legaturile de incredere?
Increderea primitiva poate fi gasita in copilaria noastra, in legatura cu parintii nostri. Pentru ca avem incredere ca suntem importanti pentru ei si ca ei raman aproape, atenti la pasii nostri, suntem incurajati sa exploram lumea, sa evadam si sa vedem ce se afla dincolo.
Astfel, un copil care creste intr-un mediu de incredere va fi mai tarziu un adult care poate stabili acest tip de legatura. Nu te vei simti amenintata tot timpul si nu vei avea teama ca ti se vor face lucruri rele sau ca ti se va intampla ceva. Prin urmare, increderea este unul dintre fundamentele unei vieti sanatoase, emotionale si de legatura.
Sfaturi pentru construirea de legaturi de incredere
Relatiile bazate pe incredere se construiesc in timp. Ele nu se intampla peste noapte. Cateva dintre sfaturile pentru a consolida aceste tipuri de legaturi sunt urmatoarele:
Fii rezervata cu informatiile pe care ceilalti le impartasesc cu tine
De multe ori avem conversatii cu persoane apropiate noua si incepem sa aducem informatii despre oamenii pe care ii avem in comun. Uneori nu ne dam seama, dar putem impartasi povesti sau experiente ai caror protagonisti ar prefera sa le pastreze pentru ei insisi. Din acest motiv, pentru a proteja increderea unei relatii, este important sa stim sa respectam intimitatea relatiilor.
Poarta sinceritatea ca un steag
Relatiile bazate pe incredere sunt si cele care au drept punct de plecare sinceritatea si autenticitatea. Cu alte cuvinte, ele permit crearea unui spatiu de confort si siguranta. Astfel, persoanele implicate isi exprima emotiile si sentimentele. Ele pot spune acele lucruri care le plac, dar si cele care nu le plac.
Increderea ne face sa stim ca oamenii sunt reali si onesti. In relatiile de munca, increderea se construieste prin partajarea informatiilor necesare pentru a lucra, evitand omiterea datelor care pot fi benefice pentru altii.
Renunta la prejudecati!
O relatie de incredere permite oamenilor sa se simta bine fiind diferiti. De asemenea, permite sa se simta liberi sa se exprime fara rusine, fara teama de a fi judecati. Increderea permite tuturor sa-si spuna punctul de vedere, suspendand in acelasi timp prejudecatile.
Citeste si: Metoda Nunchi, tehnica coreeana pentru a fi fericita
Traieste etic si respectuos
Increderea este, de asemenea, legata de un comportament bun. Nu conteaza daca este legatura cu un prieten sau cu un coleg de munca, trebuie sa ne ghidam dupa valori, dupa principii bune. In acest fel, cei din jurul nostru sa simt in siguranta alaturi de noi.
Respectul este, de asemenea, un alt condiment necesar pentru a mentine o legatura de incredere. Respecta ceilalti oameni, individualitatea lor, ideile si contributiile lor, chiar daca nu esti intotdeauna de acord!
Crede in tine!
In sfarsit, increderea este legata si de a crede in noi insine si a sti ca suntem capabili sa ne atingem scopurile. Desigur, increderea este si o trecere directa catre o stima de sine solida.
Adopta o ascultare asertiva si deschisa
Increderea inseamna si capacitatea de a crea legaturi pozitive, de a empatiza cu ceilalti, de a avea grija si de a fi interesat de ei. Incearca sa creezi spatii sigure pentru a asculta si a rezolva conflictele.
Increderea nu este un cuvant, este un act
Increderea se obtine din actiuni sustinute in timp, din coerenta comportamentelor noastre si consistenta conduitelor noastre. Prin urmare, odata atinsa, ne simtim in siguranta si calmi.
Legaturile sanatoase necesita si un echilibru in gradul de incredere. Excesul de incredere nu este benefic, deoarece de multe ori ne face sa fim impulsivi, sa il pierdem pe celalalt.
In cele din urma, increderea ne permite sa crestem impreuna, sa stim ca toti vom oferi tot ce este mai bun din noi insine.
Citeste si: 10 valori ale unei familii fericite