Cand apar primele simptome de raceala sau de gripa, avem tendinta sa luam o multime de medicamente, desi nu-i o solutie buna. Poti scapa de raceala si gripa printr-o serie de remedii naturale cum ar fi vitaminele, mineralele, plantele si o alimentatie sanatoasa.
1.Vitaminele
- Vitamina C ajuta la intarirea sistemului imunitar. O gasiti in diverse fructe si legume: lamai, portocale, kiwi, ardei gras, broccoli, papaya, conopida, ananas, mango, afine.
- Vitamina D este produsa in organism prin lumina soarelui; regleaza sistemul imunitar. Cercetarile recente arata ca nivelurile scazute de vitamina D sunt legate de riscurile mai mari de raceala, gripa si infectii respiratorii.
- Vitamina B ajuta la combaterea oboselii si a slabiciunii.
2. Mineralele
- Zincul, alaturi de magneziu si calciu, asigura buna functionare a organismului. Are un efect antiviral, insa luat in exces dauneaza.
3. Plantele
- Echinaceea actioneaza ca un antiinflamator, reducand simptomele gripei si ale racelii. Cercetatorii au dovedit ca echinaceea este la fel de eficienta, daca nu chiar mai mult decat Tamiflu, in combaterea infectiilor respiratorii. Cinci-sase cesti de ceai de echinaceea in prima zi cand apar simptomele si apoi o ceasca pe zi dupa aceea vor face minuni asupra organismului.
- Ceaiul de musetel este calmant.
- Ceaiul de menta calmeaza afectiunile stomacului.
- Ginsengul asiatic (Panax ginseng), ginsengul american (P. quinquefolius) si eleuthero (ginsengul siberian sau Eleutherococcus senticosus) sunt utile in combaterea infectiilor respiratorii.
4. Alimentatia sanatoasa
- Alimente usor digerabile: supa de pui este eficienta pentru reducerea simptomelor infectiilor respiratorii, iar legumele fierte sunt bune pentru a ajuta digestia. Pestele bogat in omega3 este iarasi eficient – ton, somon, macrou. Nu te forta totusi sa mananci daca nu poti.
- Apa: hidratarea adecvata este cheia pentru eliminarea racelii si a gripei. Lichidul ajuta organismul sa elimine bacteriile si virusii din organism.
- Ghimbirul: Un ceai de ghimbir cu miere va fi eficient in lupta cu raceala si gripa. Cateva felii de radacina de ghimbir puse in apa clocotita pot ajuta la calmarea tusei sau a durerii de gat. Atentie, nu folosi radacina de ghimbir pentru tratamentul gripei daca iei medicamente pentru colesterol ridicat, diabet zaharat, tensiune arteriala mare sau agenti de dilatare a sangelui; consulta mai intai un medic specialist.
- Usturoiul si ceapa: Ambele au proprietati antimicrobiene si stimuleaza sistemul imunitar.
- Mierea are proprietati antibacteriene si antimicrobiene. Ceaiul cu lamaie si miere poate usura durerea de gat. De asemenea, mierea este un inhibitor eficient al tusei.
5. Gargara cu apa sarata poate ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii. Dizolva 1 lingurita de sare intr-un pahar plin cu apa si fa gargara.
- Baile calde pot reduce simptomele racelii si gripei la adulti. Sarea si bicarbonatul de sodiu adaugate in apa pot reduce durerile corpului. Cateva picaturi de ulei esential, cum ar fi ienupar, rozmarin, cimbru, portocala, lavanda sau eucalipt, pot avea un efect calmant.
7. Probioticele stimuleaza sistemul imunitar. Alege un probiotic care contine atat speciile de bacterii Lactobacillus, cat si Bifidobacterium. Poti dubla doza pentru a reduce tulburarile stomacului (de exemplu greata sau diareea).
8. Uleiurile esentiale.
- Inhalarea de aburi pentru decongestionarea nazala – cu ulei esential de eucalipt sau ulei esential de oregano. Se pun cateva picaturi in apa fierbinte si se adauga in vaporizator pentru a inhala aburul.
- Uleiul esential de oregano poate fi, de asemenea, amestecat cu un ulei de baza (ulei de masline, de exemplu) si frecat pe piept si pe muschii durerosi.
9.Umiditatea camerei. Foloseste un umidificator in camera in care stai. Gripa se raspandeste mai usor in medii uscate, de aceea trebuie folosit un umidificator. Umiditatea crescuta poate reduce inflamatia nazala si astfel poti respira mai usor. Apa din umidificatoare trebuie schimbata zilnic pentru a impiedica aparitia mucegaiului sau a altor ciuperci.
10. Somnul si sportul. Dormi suficient si fa sport regulat. S-a dovedit ca persoanele cu un stil de viata sedentar au mult mai multe sanse sa raceasca.
Bonus. Rosemary Gladstar, autor de carti, specialista in plante medicinale, recomanda un tonic de iarna, remediu pentru raceala si tuse – Cidru de Foc (Fire Cider), o bautura picanta si dulce, absolut delicioasa:
- 1 parte usturoi
- 1 parte hrean
- 1 parte ceapa
- ½ parte ghimbir proaspat
- Ardei iute Cayenne, dupa gust (proaspat sau praf)
- Miere, dupa gust
- Otet de mere
Taie usturoiul, ceapa si hreanul in bucati mici; rade ghimbirul pe razatoare. Cantitatile si proportiile variaza in functie de gustul fiecaruia; poti ajusta intotdeauna. Pune-le intr-un borcan. Acopera cu otetul de mere (doi-trei centimetri deasupra ierburilor). Adauga putin ardei iute. Agita putin borcanul ca sa nu ramana bule de aer. Pune borcanul undeva la intuneric si lasa-l sa stea doua-trei saptamani. Apoi strecoara si pastreaza lichidul, ierburile se arunca. Adauga miere dupa gust. Se pastreaza la frigider. Cum se consuma: ca tonic zilnic, iei o lingura sau doua pe zi pentru a-ti imbunatati sistemul imunitar. Cand te simti rau, poti lua 1-2 linguri de cateva ori pe zi pana te simti mai bine. De asemenea, il poti adauga in dressingul de salata, supe, legume facute la abur.
Surse folosite:
https://draxe.com/flu-natural-remedies/
https://www.healthline.com/health/cold-flu/home-remedies#overview1
https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/diy-fresh-ginger-remedies-you-can-make-at-home/
https://www.savorylotus.com/fire-cider-all-natural-cold-and-flu-remedy/