Exista un motiv pentru care osteoporoza se numeste “boala tacuta”. Multi oameni care au osteoporoza nu-si dau seama decat atunci cand oasele lor devin atat de fragile incat incep sa se rupa. Schimbarea modului de viata te poate ajuta sa previi osteoporoza. Incepe chiar de astazi sa previi efectele devastatoare ale osteoporozei! O dieta echilibrata, o activitate fizica regulata, mentinerea unei greutati corporale, renuntarea la fumat pot fi cateva modalitati eficiente de prevenire a osteoporozei. Voi detalia in randurile urmatoare:
- Mananca sanatos! O dieta echilibrata, cu o multime de fructe si legume, suficiente calorii, plus calciu, vitamina D si vitamina K, esentiale pentru sanatatea oaselor.
Calciul este cel mai important nutrient pentru prevenirea osteoporozei. Calciu gasesti in produse lactate, legume, sardine, somon, soia, tofu si alte produse din soia, portocale, cereale, paine. Daca ai probleme cu obtinerea unui continut suficient de calciu din alimente, atunci va trebui sa iei suplimente cu calciu. Daca ai intre 19 si 50 de ani, consumul zilnic de calciu nu trebuie sa depaseasca 2500 mg, deoarece prea mult calciu poate cauza probleme precum pietrele la rinichi. Iar dupa varsta de 50 de ani, consumul de calciu nu trebuie sa depaseasca 2000 mg pe zi. Calciul care provine din surse alimentare ofera o mai buna protectie impotriva pietrelor la rinichi.
Vitamina D este necesara pentru absorbtia adecvata a calciului, fiind produsa dupa expunerea la lumina soarelui. Numai cateva alimente contin in mod natural cantitati semnificative de vitamina D: pestele gras, laptele si cerealele, dar poti lua multivitamine sau suplimente de calciu care contin vitamina D. Vitamina K faciliteaza formarea proteinelor pentru constructia oaselor. La femeile aflate la menopauza, concentratiile scazute de vitamina K pot duce la o reducere a densitatii osoase.
- Fa sport! Activitatea fizica este necesara pentru a preveni osteoporoza. Exercitiile nu aduc beneficii doar muschilor, ci si oaselor. Cel putin 3 zile pe saptamana, aproximativ 90 de minute ar fi ideal. Mersul pe jos, alergarea, exercitiile Pilates sunt extrem de benefice pentru oase.
- Evita alcoolul si renunta la fumat! Alcoolul si tigara inhiba absorbtia calciului. Potrivit Institutului National de Sanatate, femeile n-ar trebui sa consume mai mult de o bautura pe zi, iar barbatii n-ar trebui sa consume mai mult de doua bauturi pe zi. Fumatul provoaca o reducere mare a masei si densitatii osoase, ceea ce duce la un risc crescut de fracturi si osteoporoza.
- Gandeste pozitiv! Cu cat esti mai fericit, cu atat starea oaselor tale este mai buna. Depresia si pierderea densitatii osoase sunt in stransa legatura, antidepresivele deteriorand oasele. Cum poti sa-ti pastrezi sanatatea mintala? Petrece-ti timpul cu cei dragi si animalele de companie, plimba-te, alearga, bucura-te de orice.
Surse folosite:
https://www.niams.nih.gov/health_info/bone/osteoporosis/osteoporosis_hoh.asp
http://www.progressivehealth.com/5-habits-to-protect-bones.htm