Home Lifestyle Autenticitatea ca stil de viata

Autenticitatea ca stil de viata

1687
SHARE
autenticitate ca stil de viata
(c) Depositphotos - Iordani

A fi autentic inseamna a fi tu insuti. Ce inseamna o viata autentica? Cum stii daca traiesti autentic sau nu? Autenticitatea este legata de propria personalitate, spirit sau caracter. In plus, de abilitatea de a fi transparent. Caci oricine poate purta o masca, iar atunci cand masca dispare, fiecare isi arata chipul asa cum este el cu adevarat.

A fi autentic este ceva la care lucrezi in mod continuu si devii autentic in timp. A deveni o persoana autentica nu este deloc usor.

vacante perfecte

Exista o varietate de conceptualizari ale autenticitatii, incepand cu nevoile lui Maslow, apoi autenticitatea legata de functionarea psihologica buna si bunastarea subiectiva, mentionata de Sheldon & Kasser – care sugereaza ca autenticitatea apare atunci cand indivizii descopera adevarata lor natura interioara si pana la autenticitatea legata de cunoastere si constiinta, definita de psihologii Brian Goldman si Michael Kernis, considerati drept pionierii autenticitatii. Ei au identificat patru componente de autenticitate: autoconstientizarea (cunoasterea si increderea in propriile motivatii, emotii, preferinte si abilitati), comportamentul (in conformitate cu valorile altcuiva; nevoia de actiona cu propriile valori si nevoi), lipsa defensivitatii (riscul de critica sau respingere in urma succesului/esecului), autenticitatea si manipularea in relatiile personale (increderea intr-o persoana onesta decat intr-o persoana draguta).

A fi tu insuti – inventam o noua persoana sau ne redescoperim?

Intrebarea filosofica era: inventam acest sine autentic sau il descoperim? Socrate credea ca il descoperim, existentialistii credeau ca il inventam.

Gandhi credea ca modernitatea reprezinta raul. Nietzsche scria in ”Amurgul idolilor” ca, inainte de toate, trebuie sa ne pastram intotdeauna autenticitatea si sa ne asumam intreaga responsabilitate pentru acest lucru. El mai spunea ca ”Vointa fata de un sistem este o lipsa de integritate.” El crede ca este in natura noastra sa ne ridicam mai sus, sa nu mergem cu turma. Aristotel lega roadele autoreflectiei de o teorie a comportamentului autentic, iar pentru Heidegger si alti filosofi ai vremii, autenticitatea a fost o atitudine.

”Whatever satisfies the soul is truth.” Walt Whitman

Autenticitatea necesita cunoasterea de sine si constiinta de sine. Oamenii autentici isi accepta punctele forte si punctele slabe. Cand traiesti cu acest tip de constiinta de sine, esti liber sa alegi sau sa decizi in functie de valorile tale, fara a fi in concordanta cu ceilalti, fara a fi motivat sau inspirat de ceilalti. Autenticitatea necesita realizarea unor alegeri constiente, informate, bazate pe autocunoastere.

Ca si existentialistii, psihologii subliniaza rolul alegerii active in crearea unei vieti autentice. De cele mai multe ori, oamenii traiesc in functie de un set fix de opinii si credinte despre cum ar trebui sa fie, asa cum mentionase si Nietzsche. Este ca si cum te-ai casatori sau ai face un copil doar pentru ca ”asa trebuie, asa spun toti”. Nu, nu este bine, vei fi dezamagit. Sau un compozitor care se plange ca este prea comercial, dar nu poate sa compuna ceea ce isi doreste, pentru a nu-si pierde publicul. Nu este bine. Jung spune ca primul lucru pe care ar trebui sa-l faci ar fi sa te gandesti la lucrurile intunecate, care nu-ti plac. Totusi, a fi sau a deveni autentic inseamna si acceptarea defectelor si/sau a esecurilor personale.

Cum poti deveni autentic?

  • Redefineste-ti valorile. Este greu sa devii autentic daca nu stii ce anume doresti. Adesea tinem la aceleasi valori cu care am crescut, dar poate ca aceste valori nu sunt in concordanta cu ceea ce sau cine esti tu, de fapt.
  • Fii cinstit cu tine. Ti-e teama, de fapt, de esec? Cu aceasta frica vine lupta personala pentru a fi autentic.
  • Ai incredere in intuitia ta. Care este primul tau gand? Nu te gandi la altceva. Mergi pe prima idee care ti-a venit in minte, aceasta este autentica.
  • Deschide-ti mintea. Autenticitatea se manifesta atunci cand vezi lumea in intregime. O minte captiva te limiteaza din multe puncte de vedere.
  • Gandeste-te la cum esti tu, apoi intreaba pe altcineva cum te vede. Acest lucru determina introspectia si permite oamenilor sa dezvaluie aspecte esentiale despre ei insisi. Astfel se construieste increderea si credibilitatea. Accepta-te asa cum esti. Nu te gandi ca trebuie sa multumesti pe cineva. Tu trebuie sa fii multumit de cum esti. Cand te vei opri de la a mai gandi ce cred altii despre tine, atunci vei redeveni tu, cel autentic.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.