Calatoria cu avionul pe distante lungi fie scurteaza ziua, fie o lungeste, deregland ciclul somn-veghe si ritmurile hormonale obisnuite ale corpului. De asemenea, zborul cu avionul poate avea efecte negative si din cauza deshidratarii si a imobilitatii prelungite.
In cele 24 de ore ale zilei, multe dintre functiile organismului, precum atentia, temperatura, libidoul si somnolenta, variaza conform unor ritmuri predictibile. Acesta este un raspuns la factorii de mediu, inclusiv ora, temperatura si nivelul de lumina.
Activitatea hormonala responsabila de aceste „bioritmuri„ este dirijata de hipotalamus si glandele pituitara si pineala din creier. Toate aceste bioritmuri sunt deranjate de zborurile lungi cu avionul, cauzand neplaceri. Simptomele, similare cu cele ale mahmurelii, includ oboseala, somnolenta pe durata zilei si dificultatea de a adormi in timpul noii perioade de noapte. Posibil este si ca memoria si concentrarea sa fie afectate. In afara diferentelor de fus orar, aerul uscat, reciclat pe care il respiram in timpul orelor de zbor poate duce la deshidratare, piele uscata dureri de cap si infectii. Statul nemiscat pe o perioada mai lunga poate cauza umflarea picioarelor si a gleznelor si un risc sporit de formare a unui cheag de sange intr-o vena a piciorului. Unele persoane sufera si de stres legat de teama de zbor.
Ce faci inainte de a pleca pentru a preveni neplacerile cauzate de schimbarea de fus orar?
- dormi bine mai multe nopti inainte de zbor si nu incepe calatoria obosita.
- daca vei calatori spre est, incepe sa te obisnuiesti treptat cu noua ora de somn, mergand la culcare cu o ora sau doua mai devreme in fiecare seara.
- daca vei calatori spre vest, incepe sa te obisnuiesti cu noua ora de somn, culcandu-te cu o ora sau doua mai tarziu, timp de cateva nopti.
Ce poti face in timpul zborului, pentru a preveni efectele negative ale schimbarii de fus orar?
- de indata ce te-ai urcat in avion, potriveste-ti ceasul la ora locului de destinatie. Incepe sa te obisnuiesti cu noul ciclu de somn-veghe, pentru a reduce perioada de acomodare a organismului atunci cand vei sosi.
- previno deshidratarea consumand multa apa sau bauturi nealcoolice, precum ceai. Evita cofeina si alcoolul, care favorizeaza pierderea de lichide. De asemenea, evita bauturile acidulate, deoarece pot cauza balonare.
- feresete-te de alimente pe care nu le mananci in mod uzual. Pentru o gustare sanatoasa ia cateva fructe.
- misca-te 5-10 minute la fiecare doua ora. Te va ajuta sa eviti umflarea gleznelor si sa scazi riscul unui cheag de sange. De asemenea, evita sa stai picior peste picior.
- invata sa adormi prin exercitii de respiratie si relaxare treptata a muschilor.
- contracareaza tensiunea prin masajul gatului si al umerilor. Te poti folosi de cateva picaturi de ulei esential de lavanda.
De indata ce ai ajuns la destinatie, stai aproximativ o ora in aer liber. Expune-te la soare si regleaza-ti organismul.
Mergi la culcare tinand cont de ora locala si fa cateva exercitii cat timp esti treaz.
Daca ai si alte trecuri pe care vrei sa le impartasesti cu noi, lasa-ne un comentariu la acest articol!
Surse folosite: Curing everyday ailments the natural way