Multe persoane cred ca depresia este pur si simplu o tristete mai intensa. Din pacate, depresia este o boala psihica si necesita tratament profesional.
Cei care sufera de depresie ascund deseori simptomele sau nu le acorda o importanta prea mare. Daca, insa, vrei sa-ti recastigi starea de bine, urmareste simptomele pe care ti le vom prezenta in acest articol.
Depresia este mai mult decat o stare de melancolie sau tristere. Ea poate include ganduri suicidale sau lipsa de interes pentru orice activitate. Intre simptomele principale ale depresiei poti identifica:
- sentimente de vinovatia sau lipsa de valoare
- schimbari in programul de somn, chiar insomnii
- modificari ale apetitului
- lipsa interesului pentru sex
- cefalee
- lipsa de interes pentru orice activitate de agrement
Aceste simptome nu conduc automat catre depresie, cu totii de confruntam la un moment dat cu tristete sau schimbari in programul de somn.
Daca simptomele persista mai mult de doua luni, insa, este necesar un diagnostic medical. Femeile sunt mai susceptibile sa sufere de depresie, iar varsta media de aparitie a depresiei este de 32 de ani.
Citeste si: Ce este anxietatea si cum o poti combate in mod natural?
Cum stii daca suferi de depresie?
- Esti o persoana exigenta – depresia ii afecteaza cu precadere pe cei cu o stima de sine scazuta, dar si pe cei foarte exigenti, pe perfectionisti.
- Depresia poate aparea si la extrovertiti – sa fii deprimat inseamna sa stai in casa, fara dorinta de a iesi, dar si sa iti pui o masca atunci cand iesi si sa pari ca esti Ok. In acest ultim caz, identificarea depresiei este mai greu de facut, deoarece persoana se comporta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Dar, daca privim cu atentie, descoperim tristetea in spatele zambetului.
- Nu ai chef de activitati distractive – acestea este un semn pe care nu trebuie sa-l ignori. Putem accepta de cateva ori faptul ca o persoana nu are chef, nu are bani ori alte planuri. Dar, daca persoana nu iese la activitati relaxante in niciun sfarsit de saptamana, ne putem intreba daca persoana sufera de depresie.
- Ai traume din trecut – chiar daca nu ai spus celor din jur ca ceva neplacut s-a intamplat in trecutul tau, in mintea ta exista o increngatura de ganduri. Nerezolvate, acestea pot afecta starea de bine si vor aparea mereu si mereu.
- Stii sa ascunzi foarte bine sentimentele – Este posibil sa dai senzatia ca ai o „viata ideala„, dar realitatea se ascunde in spatele acestei fatade. Asta se numeste ”persoana perfecta cu depresie ascunsa„ si poate aparea la femeile de varsta mijlocie, casatorite, cu copii si un serviciu bun, dar doresc sa pretinda ca sunt implinite.
- Obiceiurile anormale – Sa renunti sa mananci sau sa incepi sa mananci in exces sunt semne ale depresiei. Exista o legatura puternica intre anxietatea alimentara si stima de sine scazuta. Unul din obiceiurile care pot aparea este legat de somn. Pot aparea insomni si cosmarurile. Unii pot recurge la alcoo sau droguri.
Persoanele cu depresie se opresc din a face lucrurile pe care le iubisera candva, iar lipsa dorintelor si a unor obiective clare sunt semnele unei depresii.