Menoragia nu are o origine grava, dar, ori de cate ori apare, este indicat sa vizitezi medicul, deoarece el stabileste sursa aparitiei acestei afectiuni.
Sangerarea in timpul perioadei menstruale variaza ca intensitate si durata. Astfel, este greu sa spunem cat este prea mult sau cat prea putin.
In cazul menoragiei, vorbim despre un exces de lichid. Dar, cum stii asta? Primul lucru este sa iti cunosti corpul, pentru a putea identifica schimbari de la o perioada la alta.
Ce putem considera ca este menoragia? Cand incepem sa consideram ca este o afectiune? Citeste articolul in continuare si afla mai multe despre menoragie.
Simptomele menoragiei
Asa cum am mentionat si mai sus, menoragia se caracterizeaza printr-un exces de lichid. Daca trebuie sa schimbi absorbantul la fiecare ora, cel mai posibil ca este vorba despre aceasta afectiune.
Desigur, daca aceasta se manifesta si pe timpul noptii, trebuie sa iei in considerare. De asemenea, atunci cand suferi de menoragie, menstruatia dureaza, de obicei, mai mult de 7 zile.
Consecinta acestei situatii este o stare de oboseala si senzatia de sufocare. Nu este exclus sa apara si anemia in cazul femeilor care au menoragie.
De ce apare menoragia?
Originea acestei afectiuni poate fi diferita, iar diagnosticul este greu de pus. Cu toate aceste exista cateva cauze principale ale aparitiei menoragiei:
- anomalie hormonala – estrogenul si progesteronul interactioneaza pentru a acoperi uterul. Daca exista un dezechilibru intre ele, endometrul devine prea larg, cauzand sangerari excesive.
- disfunctia ovarelor – pare curios, dar este posibil sa nu ovulezi, dar sa ai menstruatie. In aceste conditii, sangerarea este declansata si apare menoragia.
- polipi – acestea sunt mici chisturi benigne care absorb sau elimina sangele. Multe dintre femeile care au aceasta problema se confrunta cu perioade de menoragie. Altele experimenteaza situatia inversa.
- fibromul uterin – chiar daca ne referim la tumori ale uterului, numele indica o afectiune beninga. Ca si polipii, fibromul declanseaza sangerarea excesiva.
Citeste si: Preventia si tratamentul fibromului uterin.
- Adenomioza – in aceste caz se intensifica si durerile menstruale.
- Cancer – este cauza cea mai de temut, dar cea mai putin frecventa. Menoragia apare din cauza cancerului ovarian, uterin sau col uterin. Numai posibilitatea ca acest lucru ni se poate intampla, este un motiv suficient sa ne anuntam medicul de ceea ce se intampla cu noi.
Tratamentul menoragiei
Tratamentul depinde de cauza menoragiei, dar iata cateva recomandari frecvente:
- Anti-inflamatoarele – cele mai eficiente sunt compuse din acid mefenamic, naproxen sau ibuprofen.
- Dispozitiv intrauterin care serveste la eliberarea hormonilor.
- Contraceptivele – pot fi utilizate pentru a reglementa activitatea sistemului reproducator.
- Acidul tranexamic – serveste la coagularea sangelui, astfel incat eliminarea sa este redusa.
- Chirurgia este recomandata in caz de polipi si tumori maligne.
Va recomandam si faceti o vizita medicului, pentru a identifica cauzele menoragiei si a primi sfatul medicului in ce priveste tratamentul. Si, nu nu uitati de analizele ginecologice anuale, pentru a evita agravarea afectiunilor.