Resveratrolul, denumit frecvent “paradoxul francez intr-o sticla” (The French Paradox in a bottle), este un compus care se gaseste in vinul rosu si care este asociat cu prelungirea vietii si alte beneficii pentru sanatate.
Resveratrolul nu poate fi gasit in concentratii semnificative in produsele alimentare. Cu toate acestea, sunt cateva alimente care contin resveratrol: suc de grapefruit, alune, afine, merisoare si alte fructe de padure; o ceasca de arahide fierte contine 1,28mg de resveratrol, iar o cana cu unt de arahide contine 13mg de resveratrol. Cea mai bogata sursa de resveratrol provine, insa, din strugurii rosii. Nu s-au evidentiat riscuri majore in studiile privitoare la suplimentele de resveratrol; totusi, trebuie remarcat faptul ca nu exista suficiente recomandari cu privire la cantitatea de resveratrol pe care o persoana trebuie sa o ia pentru a obtine beneficii. De asemenea, exista unele precautii legate de interactionarea resveratrolului cu alte medicamente. Deoarece s-a demonstrat ca dozele mari nu permit sangelui sa se coaguleze, este posibil ca resveratrolul sa creasca sangerarile atunci cand sunt administrate cu medicamente anticoagulante, cum ar fi heparina, warfarina sau unele analgezice. De asemenea, alcoolul (vinul) baut in cantitati mari are efecte negative asupra sanatatii. Daca iei medicamente, discuta mai intai cu un medic inainte de a lua resveratrol.
10 beneficii ale resveratrolului:
- Resveratrolul poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, datorita proprietatilor sale antioxidante. Tensiunea arteriala creste, de obicei, cu varsta si duce la boli cardiace. Or resveratrolul poate determina relaxarea vaselor de sange.
- In urma unor cercetari, s-a descoperit ca resveratrolul poate scadea nivelul colesterolului – prin reducerea efectului unei enzime care controleaza productia de colesterol – si greutatea corporala.
- Protejeaza creierul, datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatoare. Consumul de vin rosu protejeaza celulele creierului impotriva deteriorarii.
- Cercetatorii spun ca are beneficii pentru diabetici. O explicatie ar fi ca resveratrolul poate opri o anumita enzima sa transforme glucoza in sorbitol, un alcool din zahar. De asemenea, diminueaza inflamatia, un factor cheie pentru bolile cronice, inclusiv diabetul.
- Previne deteriorarea articulatiilor. Cand este luat ca supliment, resveratrolul poate ajuta la protejarea cartilajului. Distrugerea cartilajului provoaca dureri articulare si este unul dintre principalele simptome ale artritei. De asemenea, resveratrolul este intr-o perfecta sinergie cu vitamina D pentru sanatatea oaselor.
- Resveratrolul poate suprima celulele canceroase. Totodata, impiedica dezvoltarea celulelor ce au suferit modificari ale structurii ADN si astfel impiedica aparitia cancerului.
- Resveratrolul este eficient in inhibarea sau inversarea unora dintre efectele imbatranirii cum ar fi osteoporoza, sarcopenia, declinul proceselor mentale.
- Resveratrolul are un efect pozitiv asupra cresterii musculare.
- Gelul cu resveratrol a dat, de asemenea, rezultate pozitive in tratamentul acneei.
- Testele de laborator au demonstrat ca resveratrolul poate creste durata de viata in cazul unor animale.
Surse folosite:
http://www.healthline.com/nutrition/resveratrol#section1
https://selfhacked.com/blog/top-15-scientific-health-benefits-of-resveratrol-with-references/