In acest articol vom trata subiectul incontinentei urinare, o pierdere a controlului asupra vezicii urinare, extrem de neplacuta si stanjenitoare. Vestea buna este ca aceasta eliminare involuntara de urina poate fi semnificativ remediata prin exercitii de intarire a muschilor planseului pelvian, dar si prin schimbarea obiceiurilor de viata.
Incontinenta urinara apare cel mai frecvent la femei si poate fi cauzata de imbatranire, de afectiuni, precum un atac cerebral, care au un efect negativ asupra nervilor care actioneaza muschii zonei, dar si de iritatii la nivelul vezicii si sensibilizarea muschiului peretelui vezicii.
Cauzele aparitiei incontinentei urinare sunt diversificate, iar prima dintre ele este slabirea muschilor colului vezicii sau incontinenta de stres, cum mai este denumita. Incontinenta de stres se manifesta printr-o scurgere de urina provocata de presiunea crescuta in abdomen, presiune ce se poate realiza prin ras, tuse, sarituri, ridicarea de greutati, supraponderabilitate sau, le femeile insarcinate, cand uterul apasa pe colul vezicii.
Schimbarea pozitiei poate provoca asa numita incontinenta imperioasa. La femeile in varsta una dintre cauzele aparitiei incotinentei imperioase este hiperactivitatea peretelui basicii, ca rezultat al stresului, a vezicii pline, a medicamentelor diuretice, antidepresive, tranchilizante, antihipertensive sau, aparent, fara niciun motiv. Infectiile pot cauza si ele aparitia incontinentei imperioase. De asemenea, daca ai un consum redus de lichide, daca fumezi, consumi zahar in exces, bei multa cafea si alcool te poti confrunta la un moment dat cu incontinenta imperioasa.
Atunci cand vezica nu mai e capabila sa se goleasca, e mereu plina si duce la scurgere permanenta de urina te confrunti cu o retentie urinara cronica, denumita si incontinenta de preaplin. Medicamentele sau prolapsul de uter pot cauza aceasta afectiune.
Acum, ca am stabilit ce este incontinenta urinara, vrem sa-ti oferim cateva metode de preventie. Oricat de banal ar parea, exercitiile pentru planseul pelvian intaresc si tonifica muschii, ajutand la prevenirea incontinentei de stres. Stai intinsa sau sezand, cu genunchii putin departati si strange muschii pelvieni cate doua secunde, apoi relaxeaza-i. Repeta ciclul de cateva ori.
Un factor important pentru prevenirea incontinentei urinare il constituie si alimentatia. Astfel, alimentele care contin oxalati, precum capsune sau spanac, trebuie consumate doar dimineata, deoarece acestea sporesc frecventa urinarii. Persoanele supraponderale trebuie sa se gandeasca serios sa piarda in greutate, deoarece depozitele de grasime apasa pe vezica si pe planseul pelvian.
Zona genitala trebuie mentinuta curata si uscata pentru a preveni iritarea uretrei prin infectii.
Pentru incontinenta cauzata de iritarea vezicii este important sa renunti la bauturile ce contin cofeina, deoarece acestea cresc productia de urina si pot irina invelisul intern al vezicii. De asemenea, renunta la fumat.
Nu uita sa consulti medicul ginecolog pentru orice disconfort care apare la nivel vaginal. Multa sanatate!